Ανοικτός σε διάλογο για το σωφρονιστικό ίδρυμα ο Ιωνάς – Γιατί κατηγορεί το ΔΗΚΟ για υπόσκαψη

Με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση του ΔΗΚΟ αναφορικά με τις συνθήκες που επικρατούν στις Κεντρικές Φυλακές, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου επαναλαμβάνει σε γραπτή του ανακοίνωση την παράκλησή του για συλλογική αντιμετώπιση της απαίτησης για εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος και εκφράζει την ετοιμότητα του Υπουργείου και της Διεύθυνσης του Τμήματος Φυλακών, στο πλαίσιο της διαφάνειας, να δώσουν όλες τις αναγκαίες απαντήσεις και να ακούσουν με κάθε υπευθυνότητα και σεβασμό τις οποιεσδήποτε εισηγήσεις και προβληματισμούς τους.

Όπως αναφέρει ο κ. Νικολάου, από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του ως Υπουργός δήλωσε ότι είναι ανοικτός στο διάλογο και στην ανταλλαγή απόψεων με στόχο τη συλλογική προσπάθεια για να διορθωθούν οι χρόνιες προβληματικές καταστάσεις στο σωφρονιστικό ίδρυμα, που διατυπώνονται τόσο μέσα από τις εκθέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως, όσο και μέσα από τα σημειώματα της Επιτροπής Κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπη.

“Η έννοια της συλλογικότητας καταλύεται όταν, μέσα από ανακοινώσεις των ίδιων των κομμάτων, επιχειρείται υπόσκαψη του μεγάλου έργου που έχει μέχρι σήμερα επιτευχθεί, καθώς και της άοκνης προσπάθειας που καταβάλλει καθημερινά η Διεύθυνση και το προσωπικό των φυλακών και των θετικών αποτελεσμάτων που αυτά έχουν επιφέρει”, αναφέρει.

Επισημαίνει ακόμη ότι υπάρχουν ευθύνες που αφορούν συγκεκριμένα άτομα για την απαράδεκτη κατάσταση που υπήρχε στις φυλακές, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες στις εκθέσεις που είχαν συνταχθεί από την Επίτροπο Διοικήσεως, την πλέον αρμόδια εθνική Αρχή. Συνεπώς, η όποια προσπάθεια γίνεται στο πλαίσιο της συγκάλυψης των υπευθύνων για τις προϋπάρχουσες καταστάσεις, μέσα από τον εκμηδενισμό και την παράβλεψη των ουσιαστικών αλλαγών που έχουν γίνει για βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του σωφρονιστικού μας ιδρύματος, είναι άστοχη.

“Τονίζω, για άλλη μια φορά, ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται το τελευταίο διάστημα από τη Διεύθυνση και το προσωπικό των Φυλακών για εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού ιδρύματος επιβάλλει τη συνεργασία όλων και αναμένεται ότι έστω και τώρα θα επιδειχθεί η απαιτούμενη υπευθυνότητα, συμπαράσταση και συνεργασία ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας. Είναι ανεπίτρεπτο η φυλακή να χρησιμοποιείται ως μέσον αλόγιστης δημόσιας κριτικής λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων” καταλήγει ο κ. Νικολάου.