Ανοίγει τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που αφορά στην επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου, η οποία ανοίγει το δρόμο για το άνοιγμα της χρηματιστηριακής αγοράς την επόμενη Δευτέρα.

Ήδη το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης, έλαβε απόφαση για την επαναλειτουργία, τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015 και εισηγήθηκε προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την επανέναρξη της λειτουργίας εκκαθάρισης και διακανονισμού για τους τίτλους που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά.

Η υπουργική απόφαση περιγράφει αναλυτικά τους περιορισμούς στις κινήσεις των Ελλήνων επενδυτών, λόγω των capital controls, με στόχο να μην υπάρχει εκροή κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα.

H υπουργική απόφαση αναφέρεται στη δημιουργία “νέων κεφαλαίων” από τους Έλληνες επενδυτές που πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς και προέρχονται, κυρίως, από έμβασμα εξωτερικού, από το προϊόν πώλησης μετοχών, από επιστροφή ασφαλειών (margin) και από τα υφιστάμενα ελεύθερα πιστωτικά υπόλοιπα δικαιούχων σε επενδυτικούς λογαριασμούς που τηρούνται στις χρηματιστηριακές εταιρείες.