“Ανοίγει” ο δρόμος για επανέναρξη των συνομιλιών – Συνάντηση Αναστασιάδη – Μπαν Κι Μουν

Σχεδόν δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Άιντα εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και πλέον ανοίγουν το δρόμο για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.

Η επίσκεψη του κ. Άιντα στην Κύπρο θα διαρκέσει έως τις 12 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει διμερείς συναντήσεις και με άλλους εμπλεκόμενους, με στόχο να οριστικοποιηθούν οι διευθετήσεις για την επανέναρξη περιεκτικών συνομιλιών.

Στη συνάντηση Αναστασιάδη – Άιντα συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η επίσημη επανέναρξη των συνομιλιών, η ημερομηνία της οποίας ενδεχομένως να ανακοινωθεί αμέσως μετά το δείπνο που θα παραθέσει την ερχόμενη Δευτέρα ο κ. Άιντα προς τους δύο ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Σε ερώτηση χθες αν ευσταθεί η πληροφορία ότι οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν στις 12 Μαΐου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε: «Θα δούμε. Το αργότερο που αναμένεται να ξεκινήσουν είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαΐου. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση του κ. Άιντα με τους δύο ηγέτες».

Ιδιαίτερη συνάντηση θα έχουν το Σάββατο στη Μόσχα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο γγ του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν εν όψει της επανάληψης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι τις επόμενες μέρες ο κύπριος πρόεδρος θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.