Ανησυχίες κτηνοτρόφων στη Βρετανία για το χαλλούμι – Ετοιμάζουν ενστάσεις για να τις καταθέσουν μέχρι το Σεπτέμβρη

Σκληρή φαίνεται ότι θα είναι η μάχη για την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προστατευόμενου κυπριακού προϊόντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη στη Βρετανία εμφανίζονται να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, αφού θα απαγορευτεί η παραγωγή του χαλλουμιού εκτός Κύπρου, κάτι που θα επηρεάσει μεγάλες εταιρείες παραγωγής τυριών στη χώρα.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων της Βρετανίας, κάλεσε τους παραγωγούς που επηρεάζονται να συντάξουν ενστάσεις και να τις καταθέσουν μέχρι το Σεπτέμβρη.

Το θέμα απασχολεί σε κεντρικό άρθρο την μεγάλης κυκλοφορίας βρετανική Mirror, υπό τον τίτλο “Οι Βρετανοί τυροπαραγωγοί θα πολεμήσουν τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσει την παραγωγή χαλλουμιού εκτός Κύπρου”.

Έρευνα, που αναδημοσιεύει η Cyprus Μail, καταδεικνύει ότι η Βρετανία είναι δεύτερη σε κατανάλωση χαλλουμιού χώρα στην Ευρώπη, αλλά εισάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες χαλουμιού που καταναλώνει.

Οι εταιρείες που παράγουν τυρί, δεν είναι κατά βάση βρετανικές, έχουν Κύπριους, Τούρκους, ακόμα και Σύρους μετανάστες ως ιδιοκτήτες. Παρασκευάζουν -όπως διαφημίζουν στο διαδίκτυο- τυρί από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, χωρίς την πρόσμιξη αγελαδινού, όπως συμβαίνει συχνά στην Κύπρο.