Ανεξάρτητη έρευνα για τα αίτια θανάτου Ινδής μετανάστριας ζητά η ΚΙΣΑ

Τη διεξαγωγή ανεξάρτητης ιατροδικαστικής εξέτασης στην περίπτωση του θανάτου Ινδής μετανάστριας, την περασμένη Κυριακή, στη Λάρνακα, ζητά η Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ).

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η μετανάστρια, που εργαζόταν ως οικιακή εργαζόμενη, βρέθηκε νεκρή κάτω από το μπαλκόνι του διαμερίσματος, στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας, του εργοδότη της.

Η ΚΙΣΑ ζητά να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις στη σορό της μετανάστριας, ώστε να διαφανούν τα αίτια του θανάτου της, καθώς και την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες η μετανάστρια έχασε τη ζωή της, από εξειδικευμένο τμήμα της αστυνομίας, σύμφωνα με τις αρχές που καθορίστηκαν από το ΕΔΑΔ.

Παράλληλα, η οργάνωση ζητά να ενημερωθεί η πρεσβεία και τα μέλη της οικογένειας της εκλιπούσας, αναφορικά με τις συνθήκες του θανάτου της.

Τέλος, η ΚΙΣΑ θέτει το θέμα της επαναξιολόγησης, από πλευράς της Κυβέρνησης, του καθεστώτος των οικιακών εργαζομένων και την άμεση έναρξη διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την υιοθέτηση ενός σύγχρονου μεταναστευτικού μοντέλου.

Το μοντέλο που θα διέπει τη διαμονή και απασχόληση των οικιακών εργαζομένων, αναφέρει, θα πρέπει να συνάδει με τις διεθνείς συνθήκες για την προστασία των εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανόμενης και της Σύμβασης του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για τις Οικιακές Εργαζόμενες.