Ανατροπή στην υπόθεση του μικρού Αϊλάν – Ο πατέρας ήταν ο διακινητής; (βίντεο)

Μια καταγγελία που αναπαράγεται σήμερα από σημαντικό μέρος τους διεθνούς τύπου ανατρέπει όσα γνωρίζουμε για την ιστορία του μικρού Αϊλάν.

Η φωτογραφία με το άψυχο κορμί του τρίχρονου μωρού από το Κομπάνι της Συρίας να έχει ξεβραστεί από το κύμα σε μια παραλία του Μπόντρουμ έγινε σύμβολο του δράματος των προσφύγων. η προβολή ήταν τεράστια, τόσο από τα μίντια όσο και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρακολουθήσαμε το δράμα του πατέρα να περιμένει τη σωρό των δύο παιδιών του Αϊλάν και Γκαλίπ καθώς και της 27χρονης συζύγου του, τον είδαμε να θάβει με τα ίδια του τα χέρια τα αγγελούδια του, να επιστρέφει στο ρημαγμένο σπίτι τους στο Κομπάνι. Τον ακούσαμε να εξηγεί πως προσπάθησε να σώσει τα παιδιά του, που του γλίστρησαν από τα χέρια και κυρίως πως τη βάρκα οδηγούσε κάποιος Τούρκος, που τους εγκατέλειψε όταν η μηχανή σταμάτησε να λειτουργεί.

 

Κι όμως, μια μαρτυρία έρχεται να ανατρέψει την αφήγηση. Σύμφωνα με μια γυναίκα που επέβαινε στο ίδιο σκάφος: «Εκείνος ήταν ο διακινητής. Εκείνος οδηγούσε το πλοιάριο».

Αυτό δήλωσε στο αυστραλιανό δίκτυο στο Channel Ten η Ζαινάμπ Αμπάς, η οποία έχασε δύο από τα παιδιά της στο τραγικό ναυάγιο. Η Αμπάς με σπασμένη φωνή εξήγησε πως ο Κουρντί είχε επιταχύνει παρόλο που εκείνη τον παρακαλούσε να ελαττώσει ταχύτητα γιατί φοβόταν. Διέψευσε επίσης τις δηλώσεις του Κούρντι, ο οποίος ισχυρίστηκε πως στο τιμόνι του σκάφους βρισκόταν ένας Τούρκος.

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι τη στιγμή που όλοι βρέθηκαν στο νερό ο Κούρντι την παρακάλεσε: «Σε παρακαλώ μη με καταγγείλεις». Η τραγική μητέρα δήλωσε πως συνάντησε τον πατέρα του Αϊλάν και έναν ακόμα άνδρα σε καφενείο όπου τους έδωσε 10.000 δολάρια για να μεταφερθεί η ίδια και η οικογένειά της στην Τουρκία.

«Ο άλλος άνδρας μου είπε: “Πρέπει να μας δώσεις τα λεφτά και όταν θα φτάσετε με ασφάλεια στην Αλικαρνασσό, θα με καλέσεις και θα μου πεις ότι φτάσατε με ασφάλεια”», συμπλήρωσε η γυναίκα. Τη διαβεβαίωσε δε πως το πλοιάριο ήταν ασφαλές αφού ο… «καπετάνιος», δηλαδή ο Κούρντι «θα φέρει μαζί του τα δύο παιδιά και τη γυναίκα του».

Η Ζεϊνάμπ Αμπάς σημείωσε πως το πλοιάριο ήταν υπεράριθμο και πως δεν υπήρχαν αρκετά σωσίβια για όλους. Η ίδια, ο σύζυγός της και μία κόρη της κρατήθηκαν από ένα σωσίβιο, σε αντίθεση με τα δύο άλλα παιδιά της που χάθηκαν. Μάλιστα η κόρη της που επέζησε δεν μπορεί πια να μιλήσει εξαιτίας του σοκ.

 

«Ούρλιαζα, φώναζα τα παιδιά μου αλλά δε μου απαντούσε κανείς. Ήταν η ζωή μου. Τώρα δεν έχω πια ζωή. Δε μπορώ να πιστέψω αυτό που συνέβη», είπε ζητώντας από την αυστραλιανή κυβέρνηση να της παράσχει άσυλο ώστε να ξεφύγει από το Ισλαμικό Κράτος.

Στον αραβόφωνο τηλεοπτικό σταθμό Eufrate η γυναίκα διατύπωσε το παράπονό της πως ο πατέρας του Αϊλάν έγινε «ήρωας» και «θύμα», αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Μία ακόμα γυναίκα μιλώντας στην ιρακινή εφημερίδα Shafaq News αποκάλυψε πως ο οδηγός του σκάφους ήταν μεθυσμένος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν αναφερόταν στον Αμπντουλάχ Κουρντί.

Να σημειωθεί πως το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί την εικόνα του νεκρού Αϊλάν προπαγανδίζοντας κατά της φυγής των Σύρων, οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τα φρικιαστικά εγκλήματα των τζιχαντιστών.