Αναστασιάδης: Συγκρατημένη αισιοδοξία για «ευτυχή κατάληξη» στο Κυπριακό

«Είμαστε όλοι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι με το κλίμα που επικρατεί και τη δουλειά που γίνεται ενδέχεται και να υπάρξει μια ευτυχής κατάληξη στο Κυπριακό», δήλωσε ο Πρόεδρος  Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η οποία κράτησε περισσότερο από τέσσερις ώρες.

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, οι δύο ηγέτες επικεντρώθηκαν στην ανασκόπηση του εγγράφου των συγκλίσεων και αποκλίσεων, που ετοίμασαν κατά τις τελευταίες τους συναντήσεις οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.

Οι κκ Αναστασιάδης και Ακιντζί έδωσαν εντολή στους δύο διαπραγματευτές να αρχίσουν να εργάζονται πάνω σε συγκεκριμένα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, που θα βρεθούν στο επίκεντρο των επομένων συναντήσεων τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Άιντε, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του εγγράφου των δύο διαπραγματευτών, «οι δυο ηγέτες εισέρχονται τώρα στις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις πάνω σε μη επιλυθέντα κεφαλαιώδη ζητήματα».

Στη σημερινή συνάντησή τους Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί αξιολόγησαν και την πορεία για εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που ανακοίνωσαν κατά την προηγούμενη συνάντηση, ενώ συνέχισαν τις προσπάθειες για υιοθέτηση και άλλων ΜΟΕ, παράλληλα με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Η επόμενη συνάντηση των κκ Αναστασιάδη και Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο κ. Άιντε.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις «δεν μπήκαν ακόμη στα βαθιά», αλλά, όπως σημείωσε, έχει διαπιστωθεί ότι οι δύο διαπραγματευτές έχουν επιτελέσει ένα σημαντικό έργο καταγράφοντας συγκλίσεις/αποκλίσεις εφόλης της ύλης, κάτι που δίνει την ευχέρεια στους δύο ηγέτες να δώσουνε περαιτέρω οδηγίες για επεξεργασία με βάση και την αλληλένδετη διαπραγμάτευση κεφαλαίων, ώστε στις 29 του μηνός «να μπούμε πραγματικά σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση για τα κεφάλαια που θα είναι ενώπιον μας».

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η λύση «θα πρέπει να είναι βιώσιμη, λειτουργική και απόλυτα εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ερωτηθείς αν συμφώνησαν με ποια κεφάλαια θα αρχίσει η διαπραγμάτευση, ο κ. Αναστασιάδης περιορίστηκε να πει ότι «θα είναι μια διαπραγμάτευση αλληλένδετων κεφαλαίων με επιλογή των ηγετών».