Αναβλήθηκε η συνάντηση υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας

Την αναβολή της συνάντησης υψηλού επιπέδου ΕΕ – Τουρκίας, στην οποία επρόκειτο να συμμετάσχουν ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής της ομάδας Βολκάν Μποζκίρ, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσίγιανιτς δήλωσε ότι “η απόφαση για την αναβολή της συνάντησης ελήφθη από κοινού με τις τουρκικές αρχές” και ανέφερε πως το ζήτημα της κατάργησης της βίζα θα αποτελούσε κομμάτι της ατζέντας των συζητήσεων.

Επρόκειτο για μια “συνάντηση υψηλού επιπέδου”, οι οποίες συναντήσεις είχε αποφασιστεί να “πυκνώσουν” στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Η Κομισιόν ταυτόχρονα διέψευσε ότι επεξεργάζεται οποιοδήποτε “σχέδιο Β” σε σχέση με το προσφυγικό και πως “δεν αναμένει κατάρρευση της συμφωνίας του Μαρτίου”.

“Δεν έχουμε σχέδιο Β, έχουμε μόνο σχέδιο Α και αυτό εφαρμόζουμε”, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βιντερστάιν.

Πηγή της Κομισιόν ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες ότι η αποχώρηση Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία δεν επηρεάζει τη συμφωνία. “Με τον Ερντογάν μιλούσαμε, με τον Ερντογάν ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις, με αυτόν συνεχίζουμε, αν και η συμφωνία δεν εξαρτάται από έναν άνθρωπο”, εξήγησε η πηγή.