Ανάθεμα την ώρα κατάρα τη στιγμή, σκότωσαν οι τζιχαντιστές το γελαστό παιδί

11/09/2001. Είναι η μέρα που άλλαξε η ιστορία αυτού του πλανήτη. Πλέον οι ζωές μας δεν θα ήταν όπως τις συνηθίσαμε. Αεροπλάνα κτυπούν πάνω στους δίδυμους πύργους στην Αμερική, του World Trade Centre. Οι εικόνες δημοσιεύτηκαν ανα το παγκόσμιο.

Μέσα σε 3 εβδομάδες από το κτύπημα εκείνου του Σεπτέμβρη, ψηφίζεται από το Αμερικανικό Κογκρέσο το Patriot Act. Μια νομοθεσία η οποία γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συλλήψεις χωρίς εντάλματα, κράτηση χωρίς δικαίωμα δικηγόρου, αποστέρηση επικοινωνίας για μέρες ολόκληρες μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις.

Ο Δυτικός πολιτισμός που είχε χεσμένη τη φωλιά του γιατί μέχρι τότε ασελγούσε στις χώρες που παρήγαγαν πετρέλαιο, μπήκε έκτοτε στον αστερισμό της τρομοκρατίας. Εγκαταστάθηκαν ειδικοί ανιχνευτές σε όλα τα αεροδρόμια, μας βάζουν να βγάζουμε τα παπούτσια μας πριν περάσουμε για έλεγχο, μας απαγορεύουν τη μεταφορά ακόμα και αναπτήρων στο αεροπλάνο, δεν δικαιούμαστε να μεταφέρουμε υγρά ακόμα και αρώματα εκτός εάν είναι σφραγισμένα από τις αρχές του κράτους. Ψηφίζονται αβέρτα νομοθεσίες για έλεγχο της ιδιωτικής ζωής και επικοινωνίας για καταπολέμηση της δήθεν τρομοκρατίας.

Νοέμβριος 2015. 14 χρόνια μετά τους δίδυμους πύργους και ζούμε τον πανικό και τον τρόμο στη καθημερινότητά μας. Ακόμα και σε εμάς, τη λιλιπούτια Κύπρο, κτυπούν τα καμπανάκια κάθε που μια βαλίτσα, ή ένα ύποπτο φορτίο βρεθεί στην επικράτειά. Τρέχει η αστυνομία να εξετάσει κατά πόσο έχουμε και εμείς τρομοκράτες, ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης καλύπτουν πλήρως την κάθε παραμικρή εξέλιξη ή και σύλληψη. Την ίδια ώρα όμως, το προϊόν με την μεγαλύτερη κατανάλωση τα τελευταία χρόνια δεν είναι άλλο από τον φόβο. Από τον τρόμο. Όχι τους τρομοκράτες. Τον δικό μας τρόμο και φόβο. Τον δικό μας πανικό, που απλόχερα δίνουμε τις ελευθερίες μας με αντάλλαγμα τη ψευδαίσθηση της ασφάλειας.

Οι τζιχαντιστές μας νίκησαν. Ένα τσούρμο φανατικών, αγροίκων, ανθρώπων που εμπορεύονται ανθρώπους, που βιάζουν γυναίκες, που πουλούν γυναίκες, που οπλίζουν ανήλικα μωρά, που σφάζουν άμαχους, που αποκεφαλίζουν αθώους, που σκοτώνουν απλούς πολίτες, κατάφεραν να μας γονατίσουν και να μας τρομοκρατήσουν. Κατάφεραν να μας μετατρέψουν σε φοβισμένα ανθρωπάκια.

Οι τζιχαντιστές μας νίκησαν. Γιατί η κοιτίδα του πολιτισμού, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, των πανανθρώπινων αξιών και δικαιωμάτων, μετατράπηκε σε κοιτίδα του φόβου και του πανικού. Του τρόμου και του εφιάλτη.

Ανάθεμα την ώρα κατάρα τη στιγμή, σκότωσαν οι φασίστες το γελαστό παιδί, την ελευθερία.

Σπάρτακος