Αμφισβητεί η Ε.Ε ότι τρομοκράτες εισέρχονται στην Ευρώπη ανάμεσα στους μετανάστες

Δεν υπάρχει απειλή τρομοκρατών που διαπερνούν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάμεσα σε μετανάστες, καθώς τέτοιες οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δεν έχουν ανάγκη να στείλουν μαχητές με αυτό τον τρόπο, δήλωσε ο συντονιστής της ΕΕ κατά της τρομοκρατίας Ζιλ ντε Κερκόβ.

“Το Ισλαμικό Κράτος ή η αλ Κάιντα δεν χρειάζεται να στείλουν τα μέλη τους ανάμεσα στο κύμα των αιτούντων άσυλο. Υπάρχει μια δεξαμενή ανθρώπων που γεννήθηκαν στην Ευρώπη που δεν έχουν καμία επαφή με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, δεν έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό, αλλά ριζοσπαστικοποιήθηκαν μέσα από το διαδίκτυο”, δήλωσε ο Κερκόβ στο ειδησεογραφικό δίκτυο EurActiv, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χθες.

Την Τρίτη οι ειδικές δυνάμεις της Ουγγαρίας ανέφεραν πως εντόπισαν δύο Άραβες τρομοκράτες που εισήλθαν στη δυτική Ευρώπη ανάμεσα σε χιλιάδες πρόσφυγες, προκαλώντας ανησυχίες πως τρομοκρατικές οργανώσεις μπορεί να χρησιμοποιούν τους χαλαρούς ελέγχους στα κύματα μεταναστών για να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ, η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ επιβεβαίωσε ότι ένας Νορβηγός υπήκοος είχε συλληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος.

“Είναι ένα σοβαρό και σύνθετο θέμα. Ο σκοπός των προσπαθειών μας είναι να παρέχουμε ασφάλεια στους υπηκόους μας”, είπε η Σόλμπεργκ σύμφωνα με το νορβηγικό περιοδικό Dagbladet.

Πηγή: ΚΥΠΕ