Αλ Κάιντα: καλεί για επιθέσεις στις ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, κιμαν αλ Ζαουάχρι, κάλεσε τους νεαρούς Μουσουλμάνους στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες δυτικές χώρες να πραγματοποιήσουν επιθέσεις μέσα στις χώρες αυτές και απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη ενότητα μεταξύ των μαχητών.

“Καλώ όλους τους Μουσουλμάνους που μπορούν να βλάψουν τις χώρες του συνασπισμού των Σταυροφόρων να μην διστάσουν. Θα πρέπει τώρα να εστιάσουμε στη μεταφορά του πολέμου στην καρδιά των σπιτιών και των πόλεων της σταυροφόρου Δύσης και ιδίως της Αμερικής”, είπε ο Ζαουάχρι σε ηχογραφημένο μήνυμά του που ανέβηκε σήμερα στο Διαδίκτυο, αναφερόμενος στις χώρες που αποτελούν τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Δύσης στο Ιράκ και στη Συρία. Είπε ότι οι νεαροί Μουσουλμάνοι στη Δύση θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των αδελφών Τσαμάεφ και Κουασί που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο μαραθώνιο της Βοστόνης και στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo αντίστοιχα, καθώς και άλλων.

Δεν είναι σαφές πότε έγινε η ηχογράφηση, ωστόσο οι αναφορές στον πρώην ηγέτη των Ταλιμπάν μουλά Μοχάμεντ Ομαρ σαν να ήταν ζωντανός αφήνουν να εννοηθεί πως το μήνυμα έχει ηχογραφηθεί πριν από τουλάχιστον δύο μήνες. Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν ανακοίνωσε τον θάνατο του Ομαρ στα τέλη Ιουλίου.

Ο Ζαουάχρι επαναδιατύπωσε τη θέση του για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, επαναλαμβάνοντας όσα είχε πει σε ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε την Τετάρτη, ότι θεωρεί τον ισχυρισμό της οργάνωσης ότι είναι χαλιφάτο παράνομη, αλλά ότι θα μπορούσε να συνταχθεί μαζί του στον πόλεμο εναντίον των δυτικών και κοσμικών δυνάμεων στο Ιράκ και στη Συρία. Ο Αιγύπτιος πρώην γιατρός Ζαουάχρι απηύθυνε έκκληση για ενότητα μεταξύ των διαφόρων φατριών ισλαμιστών μαχητών στη Συρία και στο Ιράκ, όπου ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Δύσης βομβαρδίζει στόχους του Ισλαμικού Κράτους, παραδέχθηκε όμως ότι θα είναι δύσκολο. Κάλεσε για τη σύσταση ανεξάρτητου δικαστηρίου της σαρία για τη διευθέτηση των συγκρούσεων.