Αλωνίζει στο Αιγαίο η τουρκική φρεγάτα Barbaros

Συνεχίζει να προκαλεί και με το «καπέλο» του ΝΑΤΟ η Τουρκία, καθώς συμφωνα με πληροφορίες , μετα από διήμερη περιπλάνηση στο Ανατολικό Αιγαίο ,η τουρκική φρεγάτα Barbaros που έχει ενταχθεί στην Νατοϊκή Δύναμη ,πλέει τώρα στο κέντρο του Αιγαίου βορείως της Κινάρου.

Η τουρκική φρεγάτα η οποία στο πλαίσιο της Νατοϊκής Αποστολής της,  υποτίθεται οφείλει να προσφέρει πληροφορίες και να κάνει επιτήρηση για την  αντιμετώπιση των δουλεμπόρων , από το Σάββατο αλώνισε όλο το Ανατολικό Αιγαίο. Ξεκίνησε από την Μαρμαρίδα  πέρασε νοτιως της Κω και συνέχισε τον πλου περνώντας μεταξύ της Πάτμου και της Δονούσας, κατευθύνθηκε προς βορρά περνώντας μεταξύ Φούρνων και Ικαρίας  και αφού πλησίασε την τουρκική ακτή πηρέ και πάλι πορεία προς το κέντρο του  Αιγαίου όπου και πλέει από τα ξημερώματα σε διεθνή ύδατα βόρεια της Κιναρου.

Μόλις χθες το βράδυ περιχαρής ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ.Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία για επέκταση της δραστηριότητας της Νατοϊκής  Δύναμης και στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Τουρκίας,κάτι που θεωρήθηκε ότι θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κυκλωμάτων των διακινητών που στέλνουν κατά χιλιάδες τους μετανάστες και  τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά.

Βεβαίως στην συμφωνία αυτή ,που ελήφθη εσπευσμένα προκειμένου να υπάρχει μια «θετική είδηση» στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής, όπου ο ένας συντελεστής της εξίσωσης είναι η μείωση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία ,υπάρχει ένα σοβαρό  κενό: η δραστηριοποίηση των Νατοϊκών σκαφών στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας έχει φυσικά νόημα ,καθώς από τις τουρκικές ακτές ξεκινούν οι βάρκες των διακινητών ,αλλά δεν μπορεί  να εξηγηθεί για ποιόν  λόγο θα πρέπει τα Νατοϊκά  σκάφη να κινούνται  στα ελληνικά χωρικά ύδατα ,όπου απλώς γίνεται εφόσον χρειαστεί η διάσωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Μετα και τα όσα αποκαλύφθηκαν χθες (από την Καθημερινή) για την προσπάθεια της Τουρκίας  να νομιμοποιήσει μέσω της  Νατοϊκής Αποστολής όλο το πλαίσιο των διεκδικήσεων της εις βάρος της χώρας μας, αλλά και τις απαράδεκτες δηλώσεις  του τούρκου υπουργού εξωτερικών Μ.Τσαβουσογλου  που αμφισβήτησε την κυριαρχία των νησιών (…με το πρόσχημα της Έρευνας και Διάσωσης) η Ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο  Εθνικής Άμυνας οφείλουν εξηγήσεις, για το τι ακριβώς συμβαίνει με την τουρκική φρεγάτα ,και βάσει ποιού σχεδιασμού πλέει στο Κέντρο του Αιγαίου.