Αλλαγή σκυτάλης στο ΥΠΑΜ; – Φουντώνουν οι φήμες περί ανασχηματισμού

Φούντωσαν πάλι χθες οι φήμες περί επικείμενου ανασχηματισμού, ωστόσο κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι ο μόνος υπουργός που κατά πάσα πιθανότητα αποχωρεί και θα αντικατασταθεί εντός Μαρτίου είναι ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης. Εκτός αν προκύψει κάποια ανατροπή και στην πολιτική, ως γνωστόν, οι ανατροπές είναι συχνό φαινόμενο.

Οι τελευταίες φήμες ήθελαν και τον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο να αποχωρεί για να αναλάβει δράση στο νέο τηλεοπτικό κανάλι (τον Άλφα Κύπρου) και μάλιστα τα σενάρια έκαναν λόγο ακόμη και για μετακίνηση του υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ο Ιωνάς Νικολάου φερόταν να εγκαταλείπει το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη θέση του βοηθού γενικού εισαγγελέα. Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο σενάριο έπαιξε και στο παρελθόν και οι φήμες αναζωπυρώθηκαν τις τελευταίες μέρες. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Ιωνά Νικολάου φαίνεται να μην είναι εντελώς ανεδαφικές οι φήμες, με την έννοια ότι η θέση του βοηθού γενικού εισαγγελέα θα ήταν δέλεαρ για τον υπουργό Δικαιοσύνης, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να προχωρά. Τη δεδομένη χρονική στιγμή τουλάχιστον. Εκτός αν ανατραπεί το σκηνικό.

Μέσα Μαρτίου
Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν κατηγορηματικά τα περί αποχώρησης του Σωκράτη Χάσικου από το υπουργείο Εσωτερικών ελέω… Άλφα και τονίζουν πώς ό,τι είναι να γίνει θα γίνει μέσα Μαρτίου και κατά πάσα πιθανότητα θα αφορά μόνο τον κ. Φωκαΐδη. Θυμίζουμε ότι στις 15 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να ρωτήσει τους υπουργούς του εντός Μαρτίου ποιοι ενδιαφέρονται να τρέξουν στις βουλευτικές εκλογές και αναλόγως θα προχωρήσει στην αντικατάστασή τους. Είναι γνωστό ότι από τους υπουργούς μόνο ο Χριστόφορος Φωκαΐδης φαίνεται πιθανόν να αποσπαστεί στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Αμμόχωστο, όχι γιατί το θέλει ο ίδιος, αντίθετα, προτιμά την παραμονή του στο υπουργείο Άμυνας, αλλά γιατί το κρίνει σκόπιμο ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Για τον Χάρη Γεωργιάδη, που επίσης υπήρξαν κάποιες φήμες περί πιθανής αποχώρησης, έχει εδώ και καιρό ξεκαθαρίσει ότι παραμένει στο υπουργείο Οικονομικών, κάτι που αποσαφήνισε και ο ίδιος με δηλώσεις του.

Ο Κουγιάλης
Σε ό,τι αφορά τον Νίκο Κουγιάλη, παρά τα μουρμουρητά που καταγράφονται εντός Δημοκρατικού Συναγερμού, ειδικά μετά τη συνεργασία ΕΥΡΩΚΟ – Αλληλεγγύης, στο κυβερνητικό στρατόπεδο τονίζουν ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του από το υπουργείο Γεωργίας. Θα διευκόλυνε πάντως και την κυβέρνηση – απέναντι στα μουρμουρητά που καταγράφονται στον ΔΗΣΥ – πιθανή παραίτησή του από το Ευρωπαϊκό Κόμμα. Χθες βράδυ ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΕΥΡΩΚΟ και κομματικές πηγές προέβλεπαν εξελίξεις και δη παραίτηση του κ. Κουγιάλη από το κόμμα.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η Αλληλεγγύη της Ελένης Θεοχάρους απέκτησε και επίσημα πλέον καθεστώς πολιτικού κόμματος. «Καλή αρχή. Επισήμως πλέον η Αλληλεγγύη έχει εγγραφεί στο υπουργείο Εσωτερικών. Καλή δύναμη σε όλους μας, καλό αγώνα, για μια νέα πνοή στο πολιτικό σκηνικό, για να μπει ένα τέρμα στη διαφθορά και στην αδιαφάνεια», έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο εκπρόσωπος Τύπου της Αλληλεγγύης Γιάννης Σελινόπουλος.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»