Αλλάζει πρόσωπο η Λάρνακα- Μετακινούνται τα αποθέματα πετρελαιοειδών στο Βασιλικό

Τον Ιούλιο του 2015 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών και υγραερίου της ΚΟΔΑΠ και των ιδιωτικών εταιρειών, από τη Λάρνακα στο ενεργειακό κέντρο της VTT στο Βασιλικό.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης, «η μετακίνηση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών που μέχρι τώρα ήταν αποθηκευμένα στο χώρο των παλαιών διυλιστηρίων στη Λάρνακα, είναι ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα για την εφαρμογή του Διατάγματος Τερματισμού Χρήσης και τη μετακίνηση όλων των δραστηριοτήτων και του ιδιωτικών εταιρειών και του υγραερίου».

Ο Δήμος Λάρνακας, συνέχισε, «χαιρετίζει τη συγκεκριμένη ενέργεια. Ωστόσο δεν πανηγυρίζουμε αλλά το αναγνωρίζουμε ως μια αποφασιστική κίνηση, η οποία δημιουργεί τις συνθήκες για να ξεκινήσει και η μετακίνηση του υγραερίου και των ιδιωτικών εταιρειών πετρελαιοειδών. Σίγουρα είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που έχει πάρα πολλές πτυχές, αλλά με μεθοδικότητα και με αποφασιστικότητα πρέπει να προχωρήσουμε».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να δώσει στις εταιρείες τη δυνατότητα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη μετακίνηση τους στις εγκαταστάσεις της VTT στο Βασιλικό, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα ενός μηνός, έρχεται να προσθέσει στην όλη προσπάθεια».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λουρουτζιάτης είπε πως «η μετακίνηση των στρατηγικών αποθεμάτων είναι μια διαδικασία που θα γίνει σε συνεργασία με τις ιδιωτικές εταιρείες πετρελαιοειδών και θα περατωθεί εντός των επόμενων μηνών, δηλαδή μέχρι τον Ιούλιο του 2015».

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Απριλίου 2015 είχε υπογραφεί συμφωνία μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης  Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ) και της Εταιρείας VTT Vasiliko Ltd για μετακίνηση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών του ΚΟΔΑΠ στο τερματικό της VTT στο Βασιλικό.