Αλαζονική στάση βλέπουν στους επικεφαλής της ΔΕΑ οι Συγγενείς Αγνοουμένων Άσσιας

Ο τρόπος με τον οποίο οι επικεφαλής της ΔΕΑ προσέγγισαν και διαχειρίστηκαν το θέμα της υπόθεσης των Ασσιωτών αγνοουμένων που εντοπίστηκαν στην τοποθεσία Ορνίθι έχει προκαλέσει τη βαθύτατη θλίψη αλλά και την αγανάκτηση των συγγενών αγνοουμένων του χωριού και όλων των Ασσιωτών, σημειώνει σε ανακοίνωση της η Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων Άσσιας.

Η Επιτροπή κάνει λόγο για “μη ανθρωπιστικό τρόπο προσέγγισης από τους επικεφαλής της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) του διπλού εγκλήματος της δολοφονίας αμάχων συχωριανών μας και της εσκεμμένης μετακίνησης των λειψάνων τους σε τοποθεσία που δεν αποκαλύπτεται από τον Τουρκικό στρατό και τις αρχές των κατεχομένων”.

Κάνει επίσης λόγο για “αλαζονική στάση και έλλειψη ευαισθησίας και δεοντολογίας” από πλευράς των επικεφαλής της ΔΕΑ και ιδιαίτερα, όπως αναφέρει, της εκπρόσωπου της Τ/Κ πλευράς, κ. Κουτσιούκ και του τρίτου μέλους της επιτροπής, κ. Αρνί.

“Είχαμε προ πολλού επισημάνει την κατ’ εξοχήν πολιτική και όχι ανθρωπιστική προσέγγιση που ακολουθεί επιμελώς η κ. Κουτσιούκ καθώς και την ενίοτε αλαζονική και φιλοτουρκική στάση του κ. Αρνί”, προσθέτει.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι η ΔΕΑ “χωρίς στοιχειώδη ένδειξη σεβασμού, αγνοεί το αίτημα των συγγενών αγνοουμένων της κοινότητας μας όπως σε περιπτώσεις οργανωμένων και εσκεμμένων μετακινήσεων λειψάνων που ανήκουν σε αγνοούμενους εφοδιάζει τους συγγενείς τους με γραπτή βεβαίωση ότι οι προσπάθειες εντοπισμού των κλεμμένων λειψάνων θα συνεχιστούν απρόσκοπτα έως ότου στεφθούν με επιτυχία”.

“Η σκανδαλώδης προχειρότητα και η έλλειψη σεβασμού στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το θέμα των αγνοούμενων συγχωριανών μας η ΔΕΑ είναι ένα γεγονός που έγινε αντιληπτό σε όλους, μετά το σκάνδαλο που προέκυψε από την πλημμελή διαχείριση της ταυτοποίησης των λειψάνων του συγχωριανού μας , Γεώργιου Φορή”, αναφέρει.

Η Επιτροπή καλεί μεταξύ άλλων τη ΔΕΑ “να προχωρήσει πάραυτα σε δημόσια δέσμευση, εφοδιάζοντας ταυτόχρονα τους επηρεαζόμενους συγγενείς αγνοουμένων με ανάλογη γραπτή βεβαίωση, ότι οι υποθέσεις των μετακινηθέντων λειψάνων όχι μόνο δεν θα κλείσουν , αλλά θα τύχουν ειδικού χειρισμού με την ανάθεση αποστολής σε ειδικό κλιμάκιο για εντατικοποίηση των ερευνών για εντοπισμό του χώρου μεταφοράς των λειψάνων”.

Την καλεί επίσης να συμμορφωθεί με το ψήφισμα RC8-0150/2015 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και να απαντήσει στα ερωτήματα της οικογένειας του αγνοούμενου Γ. Φορή και στο μέλλον να συμπεριφερθεί με τον απαιτούμενο σεβασμό προς τις υπόλοιπες οικογένειες των αγνοουμένων της Άσσιας και προς όλες τις οικογένειες αγνοουμένων της Κύπρου.

Καλεί, τέλος, την Κυβέρνηση να τοποθετηθεί επίσημα αναφορικά με τα τα σχετικά δημοσιεύματα τα οποία έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους συγγενείς αγνοουμένων της Άσσιας και σε όλες τις οικογένειες αγνοουμένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ