Ακόμη και εντεκάχρονα κορίτσια εξαναγκάζονται σε γάμο μέσω… Skype στη Βρετανία

Ένα 13χρονο κορίτσι κατήγγειλε ότι εξαναγκάστηκε να παντρευτεί έναν 18χρονο Ιρανό μέσω Skype. Ένα 17χρονο αγόρι παντρεύτηκε μέσω της πλατφόρμας επικοινωνίας, όταν η οικογένεια του ανακάλυψε ότι διατηρούσε δεσμό με ένα λευκό κορίτσι…

Τα παραπάνω περιστατικά αποτελούν ενδεικτικά από τους χιλιάδες αναγκαστικούς γάμους που πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου και μέσω τηλεφώνου στην Βρετανία, με ελάχιστα από αυτά να έχουν έρθει στο φως, σύμφωνα με όσα καταγγέλουν βρετανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Οι ιμάμηδες στη Βρετανία και σε χώρες του εξωτερικού διεξάγουν τελετές μέσω Skype για γάμους εξ αποστάσεως κοριτσιών από τη Βρετανία με άντρες που βρίσκονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με την οργάνωση Freedom που πραγματοποιεί εκστρατεία ενάντια στους εξαναγκαστικούς γάμους.

Ο νέος σύζυγος συχνά υπόσχεται ότι θα λάβει βίζα για να πάει στην Βρετανία.

Σε μια περίπτωση ένα 11χρονο κορίτσι από το Λονδίνο παντρεύτηκε μέσω Skype έναν 25χρονο άνδρα από το Μπαγκλαντές. Το κορίτσι, που δεν είχε καταλάβει τότε την σημασία της επικοινωνίας επικοινώνησε με την οργάνωση, αφότου διάβασε ένα βιβλίο για τον υποχρεωτικό γάμο, που της έδωσε ο αδερφός της στο σχολείο, που είχε συγγράψει η ιδρύτρια της οργάνωσης Ανίτα Πρεμ.

«Μόλις ήταν αρκετά μεγάλη, η οικογένεια της σχεδίαζε να την οδηγήσει έξω από τη χώρα για να ολοκληρώσει το γάμο», δήλωσε η Πρεμ.
Οι αναγκαστικοί γάµοι επηρεάζουν αρκετές κοινότητες στην Βρετανία, αλλά οι γάμοι μέσω Skype εμπλέκουν μόνο κορίτσια μουσουλμάνες. Οι άλλες θρησκείες προϋποθέτουν οι νύφες και οι γαμπροί να έχουν φυσική παρουσία κατά τη διάρκεια της τελετής, αναφέρουν τα μέλη των οργανώσεων.
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο, ο αναγκαστικός γάμος είναι παράνομος από το 2014, ενώ επίσης αποτελεί αδίκημα να ταξιδέψει κάποιος στο εξωτερικό για να συνάψει γάμο, παρά τη θέληση του.

Όπως επισημαίνει η Πρεμ, οι γάμοι μέσω Skype είναι θελκτικοί για κάποιες οικογένειες, καθώς ο γάμος είναι άμεσος και έχουν λίγες πιθανότητες να πιαστούν.

Η Τζασβίντερ Σανγκέρα, ιδρύτρια της Karma Nirvana, μιας άλλης βρετανικής οργάνωσης που διεξάγει εκστρατεία ενάντια στους αναγκαστικούς γάμους, τόνισε πως η οργάνωση έχει δεχτεί κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή βοήθειας από κορίτσια που καταγγέλουν ότι παντρεύτηκαν μέσω τηλεφώνου.

Συχνά τα κορίτσια δεν αντιλαμβάνονται ότι η τηλεφωνική επικοινωνία αποτελεί μια τελετή γάμου, έως ότου οι οικογένειες τους τους το αποκαλύψουν αργότερα.
«Κάποια θύματα επικοινώνησαν μαζί μας λέγοντας μας: “Παντρεύτηκα μέσω τηλεφώνου, επειδή η οικογένεια μου πιστεύει ότι τους ντροπιάζω”», είπε η Σανγκέρα.

Πηγή:protothema.gr