Ακόμα προωθούν νόμο για το ασυμβίβαστο – Στο επίκεντρο η σύγκρουση συμφερόντων

Σε νομοθεσία που θα διευθετεί το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων και του ασυμβίβαστου των κρατικών, πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων προχωρά η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ύστερα από μελέτη που διεξήγαγε τεχνική επιτροπή της Επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες της Βουλής, του Πανεπιστημίου και άλλων κρατικών υπηρεσιών.

Όπως δήλωσε μετά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Δημήτρης Συλλούρης το πρόβλημα έγκειται κυρίως στη σύγκρουση συμφερόντων των αξιωματούχων και σε μικρότερο βαθμό στο ασυμβίβαστο, ενώ σημείωσε πως η μελέτη μπορεί να αποτελέσει τη βάση νομοσχεδίου που να διευθετήσει ολικά το θέμα.

“Είναι η σύγκρουση συμφερόντων που είναι το μεγάλο ζήτημα και το ασυμβίβαστο είναι είτε μέρος είτε προσθέτει στη σύγκρουση συμφερόντων”, είπε, αναφέροντας πως ένας από τους λόγους που δεν εφαρμόζονταν οι πάρα πολλοί νόμοι είναι γιατί υπήρχε σύγχυση σε αυτές τις έννοιες. Πρόσθεσε πως η νομοθεσία που θα γίνει δεν θα καταργεί καμία άλλη νομοθεσία και πως θα τις λαμβάνει υπόψη με τρόπο που να τις ενισχύει.

Ωστόσο, ανέφερε πως η έκθεση δεν έλυσε όλα τα ζητήματα, όπως ο έλεγχος των ανεξάρτητων αξιωματούχων, τα οποία και θα πρέπει να λυθούν σε πολιτικό επίπεδο.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως η όλη συζήτηση μέχρι σήμερα επικεντρωνόταν στο ασυμβίβαστο και άφηνε πίσω όλο το ζήτημα που σύμφωνα με τις θέσεις και των ακαδημαϊκών, είναι η σύγκρουση συμφερόντων.

Μιλώντας επίσης μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως σε ένα ικανοποιητικό βαθμό η φιλοσοφία που ως ΑΚΕΛ θεωρεί πως πρέπει να διέπει αυτά τα ζητήματα αποτυπώνεται και στη μελέτη, η οποία, όπως είπε, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για συζήτηση και προβληματισμό.

“Εμπεριέχει το στοιχείο του αυτοελέγχου των εξουσιών, εμπεριέχει το στοιχείο των διοικητικών, πειθαρχικών αλλά και κοινωνικών κυρώσεων για παραβίαση φαινομένων διαφθοράς, σύγκρουσης συμφερόντων και σε ένα επίσης ικανοποιητικό βαθμό αποτυπώνει τις σύγχρονες τάσεις που υπάρχουν, ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε αυτά τα ζητήματα”, είπε.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως μαζί με τις προτάσεις νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για το ασυμβίβαστο ορισμένων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το κόμμα στην Επιτροπή Νομικών για θέματα του πόθεν έσχες, πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία που θα βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση που υπάρχει σήμερα.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε εξάλλου ότι η έκθεση της Επιτροπής Θεσμών, που είναι σχεδόν ολοκληρωμένη, για το ζήτημα με τα συμβόλαια της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα είναι ενώπιον της Επιτροπής σε 15 μέρες, και αμέσως μετά θα πάρει την πορεία συζήτησης στην Ολομέλειας της Βουλής.