Ακυρώθηκαν από το Ανώτατο προαγωγές σε Υπαστυνόμους – Αδιαφανείς διαδικασίες

Το Ανώτατο Δικαστήριο, κατόπιν προσφυγής μέλους της δύναμης, του Α/Λοχ Ιωάννη Κωνσταντίνου, ακύρωσε τις προαγωγές 6 υπαστυνόμων που προήχθηκαν το 2011.

Αυτό το οποίο προκαλεί μεγάλη εντύπωση, είναι ότι αν και ο ανωτέρω λοχίας ήταν 4ος Παγκύπρια στον κατάλογο με βάση τα προσόντα και τις βαθμολογίες του, κατά το στάδιο της συνέντευξης… βυθίστηκε στην 33η θέση χωρίς λόγο. Το Ανώτατο Δικαστήριο παρατήρησε ότι δεν υπήρχε καμία αιτιολόγηση στην βαθμολογία που έτυχε ο Λοχίας από την επιτροπή που τον βύθισε σε αυτή τη θέση.

Συγκεκριμένα στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφέρονται τα ακόλουθα:

Έχουμε συνεπώς, καταφανή εξ αντικειμένου έλλειψη της αιτιολογίας για την επίμαχη βαθμολογία.  Η σχετική ένδειξη στο βοηθητικό έντυπο παρέμεινε κενή και δεν υπάρχει τίποτε που να παρέχει τη δυνατότητα διακρίβωσης της επίμαχης αιτιολογίας, με συνέπεια την αδυναμία άσκησης δικαστικού ελέγχου

Η Επιτροπή αξιολόγησης έκανε…τα μαγικά της

Ερωτήματα προκύπτουν γιατί κάποιο μέλος της δύναμης ενώ ήταν 4ος στη Παγκύπρια κατάταξη, να βρίσκεται αδικαιολόγητα 33ος και εν τέλει να μην προάγεται και να χρειάζεται 4 χρόνια στα Δικαστήρια να βρει το δίκαιο του. Ποια ήταν τα σωστά κριτήρια και γιατί ο συγκεκριμένος λοχίας παραγκωνίστηκε; Ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι που τον «έκοψαν»;

Να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε πρόσφατα και την μετάθεση του συγκεκριμένου λοχία, εκτός της Επαρχίας του, απόφαση η οποία κρίθηκε παράνομη.

Το λογαριασμό όπως πάντα θα τον πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης, αφού η Δημοκρατία θα πληρώσει και τα έξοδα της διαδικασίας, αφού ακυρώθηκε η απόφαση. Το ζητούμενο όμως δεν είναι μόνο τα έξοδα της διαδικασίας. Αλλά μια αδικία η οποία πλήττει το κύρος προαγωγών της Αστυνομίας και δημιουργεί περαιτέρω σκιές ως προς τον τρόπο προαγωγών. Είναι τέτοιες αποφάσεις που κάνουν τον απλό κόσμο δύσπιστο κατά πόσο επικρατεί το μέσον στις προαγωγές ή κατά πόσον γίνονται με διαφανείς διαδικασίες.