Ακιντζί: “Στόχος είναι να φτάσουμε σε μια διζωνική, δικοινοτική ,ομοσπονδιακή δομή”

Στόχος είναι να φτάσουμε σε μια ομοσπονδιακή δομή, διζωνική, δικοινοτική, αυτό υπερασπιζόταν ως υποψήφιος “πρόεδρος” και αυτό υπερασπίζεται και τώρα, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί ενημερώνοντας σήμερα εκπροσώπους τ/κ ΜΜΕ και Τούρκους ανταποκριτές για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του παράνομου “Μπαϊράκ”, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι έχει καλυφθεί μεγάλη απόσταση στα θέματα της διακυβέρνησης και διαμοιρασμού της εξουσίας, προσθέτοντας ότι χωρίς να έχει καταλήξει σε αποτέλεσμα, η εκ περιτροπής προεδρία είναι ένα κομμάτι της πολιτικής ισότητας. Υπενθυμίζοντας ότι το περιουσιακό, οι εγγυήσεις και η ασφάλεια συζητούνται για χρόνια υπογράμμισε ότι το περιουσιακό ήταν από τα θέματα που συζητούνταν στο τέλος.

Στο θέμα των εγγυήσεων υπάρχουν πέντε ενδιαφερόμενα μέρη, οι Τ/κ, οι Ε/κ, η Τουρκία, η Βρετανία και η Ελλάδα. “Σίγουρα όταν έρθει η χώρα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν, θα τύχουν διαπραγμάτευσης. Για μας είναι πολύ σημαντική η ελευθερία, η ισότητα και η ασφάλειά μας. Μια πιθανή συμφωνία σίγουρα θα τα περιλαμβάνει”.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι αυτό που κάποιοι λένε ότι σε περίπτωση λύσης θα γεμίσουν τα πλοία με κάποια άτομα και θα τους στείλουν (πίσω) είναι εκτός πραγματικότητας, προσθέτοντας ότι η λύση που θα βρεθεί πρέπει να είναι συμβατή και με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, δεν συζητήθηκαν χωριά, εδάφη, περιοχές ή ποσοστώσεις, έγιναν μόνο υποθέσεις στις απόψεις που εκφράστηκαν. Μίλησε για σπεκουλαδόρικα δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο που δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. “Στόχος μας είναι να φάμε τα σταφύλια (να έχουμε αποτέλεσμα). Όχι να τορπιλίσουμε τη διαδικασία”, είπε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε και στα ΜΟΕ, λέγοντας ότι έγιναν απτά βήματα όπως ο προσδιορισμός των ναρκοπεδίων στο βορρά, η άρση της θεώρησης για τα κατεχόμενα, η ενοποίηση του συστήματος ηλεκτρισμού και της κινητής τηλεφωνίας, η προσπάθεια άρσης των επιπλοκών στις ραδιοσυχνότητες και τα νέα οδοφράγματα. Αναφορά έκανε επίσης στη δημιουργία των τεχνικών επιτροπών για τον πολιτισμό και την ισότητα του κοινωνικού φύλου, αλλά και στην κοινή παρουσία του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε κοινές εκδηλώσεις.

Το μεσημέρι ο Τ/κ ηγέτης ενημέρωσε το “υπουργικό συμβούλιο” για το Κυπριακό. Πριν από τη συνεδρία είχε κατ` ιδίαν συνάντηση με τον “πρωθυπουργό” Ομέρ Καλιοντζού στο “πρωθυπουργικό γραφείο”. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μια ομάδα φοιτητών της “πρωτοβουλίας τ/κ φοιτητών φαρμακευτικής” πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας και φώναζαν συνθήματα όπως “δεν θέλουμε να μεταναστεύσουμε” προς τον κ. Ακιντζί., τη στιγμή που αυτός προσερχόταν στο κτήριο.