Ακιντζί: Οι Τ/κ στη δική τους περιοχή πρέπει να μπορούν να έχουν την περιουσιακή και πληθυσμιακή πλειοψηφία

Υπήρξε μια γρήγορη διαδικασία στις διαπραγματεύσεις και επειδή στοχεύουν σε μια λύση το συντομότερο ήρθε η ώρα για τις εγγυήτριες δυνάμεις να παρέμβουν, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί και πρόσθεσε πως το θέμα των εγγυήσεων συζητήθηκε στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αναφέροντας ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ανησυχίες των Τ/κ για την ασφάλεια και η αντίληψη της απειλής από τους Ε/κ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του απεσταλμένου της τ/κ εφημερίδας “Κίπρις” στη Νέα Υόρκη μετά την ολοκλήρωση των εκεί επαφών του, ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας μπορεί να εξευρεθεί μια φόρμουλα που θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες και των δύο κοινοτήτων.

Ανέφερε πως αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στον καθορισμό των κριτηρίων για το περιουσιακό και μόλις αυτό το στάδιο ολοκληρωθεί, με τον ανοικτό δρόμο και των άλλων κεφαλαίων θα φτάσουν στη λύση.

Ο Μουσταφά Ακιντζί πρόσθεσε ότι το να έχουν οι Τ/κ μαζί με την περιουσιακή και την πληθυσμιακή πλειοψηφία στη δική τους περιοχή, υπάρχει γραπτώς σε όλες τις συμφωνίες για μια λύση διζωνική, δικοινοτική και σημείωσε ότι αυτό το καταλαβαίνουν οι αρμόδιοι της ΕΕ και οι άλλοι αρμόδιοι με τους οποίους συναντήθηκε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα μπορέσει να εξευρεθεί ένας τρόπος να επιλυθεί αυτό το θέμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως στο ψήφισμα 750 του ΣΑ του ΟΗΕ αυτή η παράμετρος εγκρίθηκε. “Αυτό που γίνεται κατανοητό από τη διζωνικότητα είναι ότι οι κοινότητες στις περιοχές τους θα έχουν σαφή πλειοψηφία. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι λίγο πιο πάνω από το 50% αλλά αρκετά πιο πάνω. Δεν θέλω να δώσω ένα ποσοστό. Το σημαντικό είναι να υπάρξει συμφωνία σε αυτό το θέμα και στο πλαίσιο αυτής της λογικής να μπορέσουν να ετοιμαστούν τα κριτήρια για το περιουσιακό. Γι` αυτό θεωρώ ότι το να υπάρξει μια άνετη πλειοψηφία είναι μια από τις θεμελιακές λίθους που θα μας οδηγήσει σε επιτυχία στις διαπραγματεύσεις. Εάν στο περιουσιακό μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτό το θέμα σε αυτό το πλαίσιο, που πιστεύω ότι μπορούμε, τότε θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε διεξόδους και στα άλλα θέματα που θα συζητήσουμε μετά”, είπε.

Στην ερώτηση εάν έχουν ζητήσει να υπάρξει γραπτώς το ότι τα κριτήρια στο περιουσιακό θα είναι υπό την εγγύηση της διζωνικότητας και εάν αυτό θα πρέπει να είναι μόνιμη παρέκκλιση, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι για να μην παραβιαστεί στα δικαστήριο η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν επιθυμούν όπως κάποια σημεία της αποτελέσουν πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ. Αυτή είναι η σκοπιμότητα των παρεκκλίσεων, πρόσθεσε λέγοντας ότι γνωρίζει πως οι μόνιμες παρεκκλίσεις δεν είναι ένα θέμα που τυγχάνει αποδοχής στην ΕΕ αλλά έχει συμβεί με κάποιες χώρες στις διαπραγματεύσεις για ένταξή τους στην ΕΕ.

“Για εμάς γίνεται λόγος για μεταβατικές παρεκκλίσεις, ωστόσο είναι σημαντικό να γίνουν πρωτογενές δίκαιο. Πρέπει να εξευρεθεί τρόπος ώστε η τ/κ κοινότητα στη δική της περιοχή να μπορεί να έχει την περιουσιακή και πληθυσμιακή πλειοψηφία. Υπό αυτή την έννοια πρέπει να επιδειχθεί κατανόηση σε αυτή μας την ευαισθησία. Γιατί θα πρέπει να είναι η συμφωνία σύμφωνη προς τις αρχές της ΕΕ αλλά από την άλλη είναι γραπτό σε όλες τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί πως θα είναι διζωνική, δικοινοτική”. Επιθυμία τους, είπε, να γίνει σεβαστή αυτή η παράμετρος των ΗΕ και όλοι οι αρμόδιοι, της ΕΕ και άλλοι, με τους οποίους μίλησε θεωρούν ότι μπορεί να εξευρεθεί μια λύση σε αυτό.

Αυτό, συνέχισε, προβλέπει την έγκρισή του από τα 28 κοινοβούλια των χωρών μελών, αλλά αν υπάρχει ένας πιο πρακτικός δρόμος είναι ανοικτοί. Τις μόνιμες παρεκκλίσεις, συνέχισε, αντί να τις βλέπουμε ως κάτι που θα περιορίσει τους Ε/κ ή άλλους υπηκόους της ΕΕ, πρέπει να τις αξιολογούμε ως φυσικό δικαίωμα των Τ/κ.

Ο Τ/κ ηγέτης βλέπει θετικά το θέμα της διασταυρούμενης ψήφου, αλλά για να μπορέσει η τ/κ πλευρά να το αποδεχθεί θα πρέπει να εφαρμοστεί σίγουρα η εκ περιτροπής προεδρία, όπως είπε. “Πρέπει να πάνε και τα δυο μαζί”. Δεν θεωρεί κακό, συνέχισε, το να περιοριστεί σε ένα ποσοστό 10%-15% στην αρχή η ψήφος από την άλλη κοινότητα σε κάποιον που θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία σημειώνοντας ότι το σημαντικό είναι πως από όποια εθνικότητα και αν προέρχεται αυτός που θα εκλεγεί να λαμβάνει υπόψη και τις ανησυχίες της άλλης κοινότητας.

Ο Τ/κ ηγέτης τάχθηκε επίσης υπέρ της πραγματοποίησης των διασταυρούμενων επισκέψεων των διαπραγματευτών στις αντίστοιχες πρωτεύουσες Ελλάδας και Τουρκίας, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην πρόοδο των σχέσεων και θετικά στη διαδικασία των συνομιλιών.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου τού ανέφερε μια πρόταση που έκανε στον Αλέξη Τσίπρα, να έρθουν μαζί από τη Λάρνακα και να έχουν τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν μια τετραμερή συνάντηση στο “βορρά” με τον ίδιο.

Αυτό είναι μια ωραία πρόταση, γιατί να μην γίνει, διερωτήθηκε ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας πως ίσως όχι τώρα αλλά θα μπορούσε να γίνει αργότερα. Στην ερώτηση τι απάντησε ο κ. Τσίπρας στον κ. Νταβούτογλου ο κ. Ακιντζί είπε: “Εάν λάμβανε θετική απάντηση θα μου το έλεγε ο κ. Νταβούτογλου αλλά και το ότι έγινε αυτή η πρόταση είναι σημαντικό. Ο κ. Νταβούτογλου δεν είπε να έρθει από το Ερτζιάν αλλά από τη Λάρνακα. Αυτή βασικά είναι μια θαρραλέα πρόταση από τον Νταβούτογλου”.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως το ΑΚΡ είχε καλέσει στο παρελθόν τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ τότε, Νίκο Αναστασιάδη που είχε επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Άγκυρα και τώρα λέχθηκε στον Τύπο ότι μπορεί να καλέσουν και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ. Αυτού του είδους τις προσεγγίσεις, ανέφερε, μπορεί να κάνει και η Ελλάδα και ο Τσίπρας. “Στο τέλος η λύση στην Κύπρο θα έχει την έννοια της καλυτέρευσης των σχέσεων Τουρκίας – Ελλάδας. Εάν οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας πάνε προς το καλύτερο, αυτό θα έχει επιρροή και στην Κύπρο”.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε τέλος ότι εάν ο κόσμος ακούει όχι τη σεναριολογία και τις σπέκουλες που διαδίδονται τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και έκανε έκκληση στην κοινή γνώμη να παρακολουθεί με υπομονή τις εργασίες που γίνονται, λέγοντας πως ο ίδιος με κάθε ευκαιρία θα ενημερώνει.