ΑΚΕΛ: “Θα πρέπει να αποφεύγονται επισκέψεις σχολείων στο κρησφύγετο του Γρίβα”

Το ΑΚΕΛ ζητά την απόσυρση εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας για επισκέψεις από μαθητές και μαθήτριες στο κρησφύγετο του Γρίβα Διγενή θεωρώντας ότι είναι το λιγότερο παράδοξο “να τιμώνται άνθρωποι που πήραν τα όπλα και στράφηκαν ενάντια στην δημοκρατία”.

Σε δηλώσεις προέβη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ `Αντρος Κυπριανού ο οποίος συναντήθηκε, επικεφαλής αντιπροσωπείας, με τον Υπουργό Παιδείας και του παρέδωσε προτάσεις του κόμματός του για την παιδεία.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι στη συνάντηση τέθηκε το θέμα που αφορά “επισκέψεις που οργανώνονται στο κρησφύγετο του Γρίβα , όταν ήταν και αρχηγός της ΕΟΚΑ Β`”.

“Έχουμε θέσει πολύ έντονα δύο θέματα τα οποία θεωρούμε ότι παραβιάζουν τη δημοκρατική αντίληψη κατά την άποψή μας που πρέπει να αναπτύσσεται μέσα από τον τομέα της Παιδείας”, ανέφερε.

“Θεωρούμε ότι αυτές ( οι επισκέψεις) θα πρέπει να αποφεύγονται, τιμούμε έναν άνθρωπο ο οποίος δημιούργησε μια παράνομη, παρακρατική οργάνωση για να ανατρέψει το νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο, (τιμούμε) έναν άνθρωπο που προετοίμασε την κατάσταση για να έρθει το πραξικόπημα, και θεωρώ ότι δεν μπορεί μια παιδεία και ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του να τιμά τέτοιες προσωπικότητες”, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Σε ερώτηση αν το κόμμα του ζητά ουσιαστικά απόσυρση της εγκυκλίου ο κ. Κυπριανού απάντησε “εμείς λέμε ότι ναι, είναι το λιγότερο παράδοξο, για να μην χρησιμοποιήσω οποιαδήποτε άλλη λέξη, για μια δημοκρατική χώρα να τιμά ανθρώπους που πήραν τα όπλα και στράφηκαν ενάντια στην δημοκρατία”.

Σχολιάζοντας το θέμα αυτό ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι “ανάλογες εγκύκλιοι για τις επισκέψεις στο κρησφύγετο του αρχηγού της ΕΟΚΑ, είχαν εκδοθεί επανειλημμένως σε πάρα πολλές περιπτώσεις, ακόμη και όταν το ΑΚΕΛ βρισκόταν στην Κυβέρνηση”.

“Άρα δεν πρέπει να δίνουμε αυτή τη στιγμή ένα στίγμα στο Υπουργείο ότι προωθεί οποιεσδήποτε καταστάσεις και να βγαίνει εκτός του σωστού πλαισίου, το σκεπτικό με το οποίο γίνονται αυτές οι επισκέψεις συνδέεται με τον ρόλο του Διγενή την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ και γι` αυτό αναφέρεται στην εγκύκλιο επίσκεψη στο κρησφύγετο του αρχηγού της ΕΟΚΑ και στο σχετικό μουσείο που περιλαμβάνει εκθέματα που συνδέονται με τον αγώνα και δεν έχει να κάνει με οτιδήποτε άλλο, αυτή είναι η θέση του Υπουργείου”, ανέφερε ο κ. Καδής.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε, απαντώντας στον Υπουργό, ότι είχε εκδοθεί μια ανάλογη εγκύκλιος για επισκέψεις στο κρησφύγετο του Γρίβα από την Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου “και τότε το ΑΚΕΛ είχε αντιδράσει με τον ίδιο, πολύ έντονο τρόπο”.