Αισιοδοξία για την πορεία των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού και δέσμευση για συνέχιση του αγώνα στο εξωτερικό, εξέφρασαν απόψε οι απόδημοι, στην έναρξη του 18ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων και την Ετήσια Σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων, στο Συνεδριακό Κέντρο, στη Λευκωσία.
Στην προσφώνηση του, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Ανδρέας Παπαευριπίδης ανέφερε ότι στο Κυπριακό παρατηρείται μια “κινητικότητα” και ότι οι συνομιλίες “διεξάγονται σε ένα θετικό κλίμα”, σημειώνοντας ότι “για να πετύχουμε μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, πρέπει να έχουμε όραμα, αισιοδοξία και ελπίδα, και ασφαλώς δεν εννοούμε ότι επιδιώκουμε την οποιανδήποτε λύση χάριν της λύσης”.
Όσον αφορά την οικονομία, αναφέρθηκε στην κρίση και ανέφερε ότι, παρά τα επιτεύγματα, “πολλά είναι ακόμη τα υπαρκτά προβλήματα που περιμένουν λύσεις, με αυτό της ανεργίας κυρίως να επηρεάζει πολύ κόσμο και κυρίως νέους, αλλά πιστεύω θα τα καταφέρουμε”.
Είπε, επίσης, ότι “οι περιφερειακές συνεργασίες με γειτονικές χώρες είναι ό,τι καλύτερο για την πλευρά μας, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου μας πλούτου, στηριζόμενοι σε αυτές, ειδικότερα σε μια περίοδο που οι συνθήκες στη γύρω περιοχή είναι πολύ επικίνδυνες αλλά και πολύ κοντά μας”.
Ο κ. Παπαευριπίδης σημείωσε ότι “η εικόνα που εκπέμπεται προς τα έξω δεν είναι αυτή που θέλουμε να βλέπουμε ως απόδημοι, αλλά ούτε και θέλουμε να δίνεται στους ξένους που με τη σημερινή τεχνολογία βλέπουν τα πάντα σε καθημερινή βάση”, και συνέστησε να χαμηλώσουν οι τόνοι και να δοθεί προς τα έξω η εικόνα που θα βοηθήσει την Κύπρο.
Επίσης, είπε ότι “η ΝΕΠΟΜΑΚ συμπληρώνει φέτος δεκατρία χρόνια ζωής και σε αυτήν εναποθέτουμε τις ελπίδες μας ότι θα είναι ένα ανθρώπινο φυτώριο στελεχών για τις επόμενες γενιές”, και επεσήμανε ότι “οι παροικίες μας γηράσκουν και είναι ανάγκη να επενδύσουμε στους νέους ανθρώπους”.
Στη συνέχεια, προσφώνησε το συνέδριο ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος είπε ότι “ερχόμαστε σε αυτό το συνέδριο από το 1976, έχουμε στηρίξει κάθε Πρόεδρο από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο μέχρι τον Νίκο Αναστασιάδη, για 40 χρόνια κάνουμε ομιλίες και συστάσεις, και καλούμε για δράση”.
“Το μόνο μας όπλο είναι η εκστρατεία δημοσίων σχέσεων”, είπε ότι ο κ. Κρίστοφερ, σημειώνοντας ότι “στέλνουμε συνεχώς το μήνυμα ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής”.
Πρόσθεσε ότι μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων είναι δαπανηρή και ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί το κράτος να πληρώσει, σημειώνοντας ότι για χρόνια οι απόδημοι πληρώνουν εκατομμύρια δολάρια προς τον σκοπό αυτό.
Επίσης, ανέφερε ότι όσες περισσότερες διμερείς συμφωνίες έχει η Κύπρος με τις ΗΠΑ, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να λύσει το πρόβλημα.
Αναφορικά με τις συνομιλίες, είπε ότι “κάποιοι από σας είναι αισιόδοξοι”, αλλά η Τουρκία εμποδίζει τη συνέχιση των συνομιλιών.
Πρόσθεσε ότι για να είναι ο ίδιος αισιόδοξος, πρέπει να αφαιρεθεί η σημαία του ψευδοκράτους από τον Πενταδάκτυλο, να επιστραφεί η Αμμόχωστος στους νόμιμους κατοίκους της, να ανοίξουν οι 33 στρατιωτικές ζώνες που εμποδίζουν την εξεύρεση αγνοουμένων, και να ξανακτιστούν και να αναστηλωθούν οι εκκλησίες.
Ο κ. Κρίστοφερ επεσήμανε ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος, αλλά “ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος”.
“Πιστεύω στην Κύπρο. Πιστεύω ότι θα επανέλθει η οικονομία μας”, είπε και σημείωσε ότι “πρέπει να έχουμε το κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα”.
Σε προσφώνηση της, η Πρόεδρος της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) Αντωνία Σαββίδη εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα φθάσουν σε συγκλίσεις για να επισπευσθεί η διαπραγματευτική διαδικασία”
Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η ΝΕΠΟΜΑΚ είναι δεσμευμένη στο να εμπνέει τη νεότερη γενιά να συνεχίσει τον αγώνα για δίκαιη και ειρηνική λύση του Κυπριακού.
Η κ. Σαββίδη αναφέρθηκε στη δράση της ΝΕΠΟΜΑΚ και σημείωσε ότι η οργάνωση συνεχίζει να ενώνει τη διασπορά, καθώς έχει αναγνωριστεί ως η φωνή των νεαρών Κυπρίων σε όλο τον κόσμο.
Σε χαιρετισμό του, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος είπε ότι είναι “πολύ συγκινημένος” που βρίσκεται στην Κύπρο.
Ανέφερε ότι Κύπριοι και Έλληνες έχουν τον ίδιο τρόπο συμπεριφοράς και επεσήμανε τους αγώνες τόσο των Κυπρίων όσο και των Ελλήνων.
Εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια της Κύπρου ώστε να πετύχει η Ελλάδα “ό,τι καλύτερο μπορούσε να πετύχει”.
Επίσης, διαβεβαίωσε ότι “το έθνος είναι μαζί σας στον αγώνα σας” και επεσήμανε ότι “αυτό το τείχος της ντροπής πρέπει να πέσει”.
“Το παν θα κάνουμε να πέσει”, είπε και σημείωσε ότι “πρέπει να φύγει ο στρατός κατοχής” από την Κύπρο.
Πηγή: ΚΥΠΕ