Αθωωτικό το πόρισμα για τον δρ. Πέτρο Μάτσα

Αθωωτικό είναι το πόρισμα του ερευνώντα λειτουργού  Γεώργιου Κούτρα αναφορικά με τον ιατρικό διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και εκτελεστικό διευθυντή του Μακαρείου Νοσοκομείου  Πέτρο Μάτσα αναφορικά με τις πέντε κατηγορίες που αντιμετώπιζει σε βάρος του.

Ο φάκελος της υπόθεσης παραδόθηκε στον Υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή ο οποίος δεν θέλησε να πει κατά πόσον το πόρισμα είναι αθωωτικό. Σημειώνεται ότι ο κ. Μάτσας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και η έρευνα ξεκίνησε κατόπιν οδηγιών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Τα πέντε σημεία – κατηγορίες επί  τη βάσει των οποίων έγινε η έρευνα είναι:
1. Οι συνεχείς καταγγελίες για την παρουσία στο Νοσοκομείο Λευκωσίας και τις παρεμβάσεις του ιατρού δρ Γαβριήλ Καουτζάνη, πρώην καρδιοχειρουργού στη Δημόσια Υπηρεσία, παρόλο που σύμφωνα με την αν. γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας είχαν δοθεί γραπτώς οδηγίες στον κ. Μάτσα στις 12/5/2014 όπως λάβει αυστηρότατα μέτρα για εξάλειψη των αντιδεοντολογικών φαινομένων που παρουσιάζονταν. Τονίζεται πως ο κ. Μάτσας απέτυχε και δεν έλαβε τα δέοντα μέτρα, αφήνοντας την κατάσταση να εξακολουθεί να υφίσταται προς όφελος συγκεκριμένου ιατρικού κέντρου, εκθέτοντας τα δημόσια νοσηλευτήρια. Όπως είναι γνωστό, διεξάγεται έρευνα για το ότι ο κ. Καουτζάνης κατείχε προσωπικά στοιχεία ασθενών του νοσοκομείου και τους καλούσε για χειρουργικές επεμβάσεις στην ιδιωτική κλινική που εργάζεται.

2. Οι ενέργειες του κ. Μάτσα ως εκτελεστικού διευθυντή του Μακάρειου Νοσοκομείου, σε σχέση με τη μετάκληση του ιδιώτη παιδοχειρουργού δρα Ζ. Ζαχαρίου. Στην επιστολή προς τον υπουργό Υγείας σημειώνεται ότι κ. Μάτσας είχε συστήσει στο Μακάρειο Νοσοκομείο άλλη επιτροπή από την προβλεπόμενη, παρακάμπτοντας την καθορισμένη διαδικασία, ενώ χορηγούσε και την έγκριση/ εξουσιοδότηση πληρωμής των τιμολογίων του δρα Ζαχαρίου, ακόμη και για το χρονικό διάστημα στο οποίο δεν υφίστατο οποιαδήποτε σύμβαση μεταξύ του ιδίου και του υπουργείου Υγείας.

3. Λάθος χειρισμός στην εκτέλεση συμβάσεων για τη χρήση των καφετεριών του Νοσοκομείου Λευκωσίας και του Μακάρειου Νοσοκομείου, καθώς και του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία, να χαθούν έσοδα του δημοσίου. Σημειώνεται η κατ’ εξακολούθηση μη τιμολόγηση του κόστους νερού/ ρεύματος των καφετεριών, καθώς και η μη είσπραξη Φ.Π.Α. για τα δικαιώματα χρήσης των καφετεριών. Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο ανάδοχος επωφελείτο ενός σημαντικό ποσού της τάξεως από €15.000 – €20.000 κάθε μήνα από τη μη καταβολή των οφειλών του. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι εκτός του ότι δεν εισπράττει ρεύμα για τη χρήση των δύο καφετεριών, δεν πλήρωνε ούτε το ρεύμα των ψυγείων αναψυκτικών και μηχανών παρασκευής καφέ με κερματοδέκτη στα νοσοκομεία.

4. Σχετικά με τη δημιουργία Παιδοκαρδιολογικής Κλινικής στο Μακάρειο Νοσοκομείο, αναφέρεται πως παρόλο που τα εγκαίνια της εν λόγω κλινικής έγιναν στις 30 Οκτωβρίου 2014, λειτουργεί χωρίς να προηγηθεί ο έλεγχος των χώρων της από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η Ελεγκτική Υπηρεσία χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτο το γεγονός αυτό, ειδικά σε μονάδα στην οποία νοσηλεύονται παιδιά, αφήνοντας τους ασθενείς και τους επισκέπτες εκτεθειμένους σε κινδύνους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αξιωματικός της Πυροσβεστικής επισκέφθηκε την πτέρυγα και διαπίστωσε πως έγιναν σε αυτήν εκτεταμένες προσθήκες και μετατροπές, για τις οποίες δεν είχε ζητηθεί η άποψη της Πυροσβεστικής για θέματα πυροπροστασίας.

5. Έγκριση και πληρωμή των υπερωριών των ιατροδικαστών του Νοσοκομείου Λευκωσίας χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική τεκμηρίωση, κατά την Ελεγκτική Υπηρεσία.