Αγνοούμενοι no discount

Πολύ κοντά στο ενδεχόμενο διαλεύκανσης μιας σοβαρής υπόθεσης μαζικής ταφής αγνοουμένων βρίσκεται η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα «Πολίτης», οι Τουρκοκύπριοι ενημέρωσαν τη ΔΕΑ πως διαθέτουν σοβαρές ενδείξεις ότι σε (νέα) περιοχή δίπλα από τις τουρκοκυπριακές φυλακές, έχουν ταφεί μαζικά πεσόντες Ελληνοκύπριοι, που έλαβαν μέρος στις μάχες της Λευκωσίας και συγκεκριμένα στις περιοχές Καϊμακλίου, Τράχωνα και Ομορφίτας.

Η είδηση δεν είναι καινούργια.

Είναι γνωστό ότι τον Μάη του 1977, με απόρρητο έγγραφο που κατέθεσε η Τουρκία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, υποστήριξε ότι κατά την 23η ή 24η Ιουλίου 1974 Τουρκοκύπριοι στρατιώτες περισυνέλλεξαν μεγάλο αριθμό Ελληνοκυπρίων νεκρών από τις συγκεκριμένες μάχες, τους φόρτωσαν σε δύο φορτηγά και επιχείρησαν, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, να τους μεταφέρουν από το Λήδρα Πάλας και να τους παραδώσουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία με βάση τον ίδιο ισχυρισμό δεν τους παρέλαβε.

Αυτό, που πρέπει να προβληματίσει και ευτυχώς η κυβέρνηση απέφυγε να πατήσει τη μπανανόφλουδα, είναι ότι οι Τούρκοι προσφέρουν κάτι, για το οποίο έγιναν 11 αποτυχημένες προσπάθειες ανεύρεσης και ζητούν ως αντάλλαγμα κάτι, με το οποίο στην ουσία θα εξισώνεται ο θύτης με το θύμα.

Δηλαδή, ζητούν επανεκταφή των δολοφονηθέντων σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, 126 Τουρκοκυπρίων αμάχων στις κοινότητες Αλόα, Σανταλάρι και Μαράθα, για τους οποίους υποστηρίζουν ότι έχουν ακριβή στοιχεία.

Με λίγα λόγια, μας ζητούν να παραδεχτούμε ότι «δολοφονήσαμε» 126 αμάχους (γυναικόπαιδα), για μπορούν να κάνουν λόγο, για θηριωδίες και από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται αυτή είναι η τουρκική πολιτική ακόμη και στο πιο ευαίσθητο θέμα, αυτό των αγνοουμένων.

Στον πρωινό κοινωνικό περίπατο, λοιπόν, του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακκιντζί, ένθεν και ένθεν της Λήδρας, θα ήταν καλό να ξεκαθαριστεί από τον Πρόεδρο ότι μπορεί σε διάφορα θέματα να γίνονται ή αν χρειαστεί να γίνουν εκπτώσεις, αλλά στο θέμα των αγνοουμένων κανένα discount.

Κρατίνος