Αβραμόπουλος για μεταναστευτικό: Αυξημένη χρηματοδότηση στα 74 εκ. ευρώ στην Κύπρο

Για την περίοδο 2014-2020, η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει από την Επιτροπή, περισσότερα από 32 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση δράσεων που αφορούν στο άσυλο, τη μετανάστευση και την ενσωμάτωση και περισσότερο από 42 εκατ. ευρώ για το «Internal Security Fund» (ISF), για την προστασία των συνόρων και την αστυνόμευση, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία σημαντική αύξηση για τη χρηματοδότηση της Κύπρου, σε σχέση με την περίοδο 2007-2013.

Γεγονός, πρόσθεσε, που κατατάσσει την Κυπριακή Δημοκρατία τρίτη ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ένωσης σε ό,τι αφορά την κατά κεφαλήν οικονομική υποστήριξη για δράσεις ασφάλειας, μετανάστευσης και ιθαγένειας.

Ο κ. Αβρααμόπουλος που μιλούσε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων παρουσιάζοντας την νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση μια μόλις μέρα μετά την ομόφωνη έγκρισή της από το Κολέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες, ευχαρίστησε τις Κυπριακές αρχές για τη συνεργασία τους.

Στην ομιλία του ο Επίτροπος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ατζέντα κάνει ένα μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, προωθώντας δράσεις όπως:

  • Τη θεμελίωση ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου πληροφόρησης για την προληπτική καταστολή των εγκληματικών δικτύων των διακινητών, ενισχύοντας την συνεργασία EUROPOL και FRONTEX
  • Την ενεργοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και υπηρεσιών για την ενίσχυση των υποδομών και των υπηρεσιών υποδοχής, μεταναστών και προσφύγων, στις χώρες, που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή της κρίσης»
  • Τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων, έτσι ώστε να μειωθούν οι πιέσεις που ασκούνται στις χώρες, που υποδέχονται σχεδόν καθημερινά πλέον το ένα προσφυγικό κύμα μετά το άλλο
  • Τη δράση στις χώρες προέλευσης αλλά και στις χώρες διέλευσης προσφύγων, έτσι ώστε να οργανώσουμε προληπτικά και οργανωμένα τη ροή προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τον άμεσο χρονικό ορίζοντα, συνέχισε, η Ευρώπη θα διαθέσει για το 2015-16, 140 εκατομμύρια ευρώ, μία καθοριστική ανάσα, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.

Βέβαια, ανέφερε, η πλέον σημαντική πρόκληση είναι η αντιμετώπιση των αιτιών με βιώσιμο τρόπο όπως η δημιουργία ευρωπαϊκών δομών και μηχανισμών, για την οργανωμένη διαχείριση του μεταναστευτικού και η θεμελίωση μακροπρόθεσμης ευρωπαϊκής πολιτικής για την μετανάστευση, έτσι ώστε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία για την ανάπτυξη και την συνοχή της Ενωμένης Ευρώπης.

Σημείωσε ότι χθες στην εικοστή επέτειο της θεμελίωσης της συνθήκης του Schengen, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ένα ιστορικό άλμα.

Ο Επίτροπος αναφερόμενος στους τέσσερις πυλώνες δράσης της νέας μεταναστευτικής πολιτικής, ανέφερε ότι ο πρώτος αφορά τη λειτουργία αποτελεσματικής και κοινής πολιτικής ασύλου, ο δεύτερος αφορά στον πόλεμο που έχουμε κηρύξει στα δίκτυα των διακινητών, ο τρίτος πυλώνας αφορά στην καλύτερη προστασία των συνόρων της Ένωσης και στη διάσωση ανθρώπινων ζωών και ο τέταρτος πυλώνας πολιτικής αφορά την νόμιμη μετανάστευση.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο ευχαρίστησε τις κυπριακές αρχές για τη συνεργασία τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ιδίως, σε ό,τι αφορά την άμεση ανταπόκρισή τους κατά τη διάρκεια των πρόσφατων γεγονότων που από κοινού αντιμετωπίσαμε.

“Η Κύπρος δεν έχει μέχρι τώρα αντιμετωπίσει με μαζικό τρόπο την μεταναστευτική κρίση. Ωστόσο, νομίζω ότι αποτελεί κοινή μας πεποίθηση, ότι η πρόκληση μας αφορά όλους και ότι μαζί πρέπει να δράσουμε”, συμπλήρωσε.