Αίγυπτος: Πάει για δεύτερο τερματικό υγροποιημένου Φ.Α.

Η Αίγυπτος προκήρυξε χθες διαγωνισμό για μίσθωση για πέντε χρόνια ενός δεύτερου τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), επιδιώκοντας να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου για το φυσικό αέριο στο πρακτορείο Reuters τη Δευτέρα.

Η Αίγυπτος ήταν κάποτε εξαγωγέας ενέργειας, αλλά με τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και την αύξηση της κατανάλωσης, η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να στρέψει τον εφοδιασμό στην εγχώρια αγορά, μετατρέποντας τη χώρα σε ένα καθαρό εισαγωγέα πηγών ενέργειας.

«Προκηρύξαμε χθες διαγωνισμό για τη μίσθωση ενός δεύτερου τερματικού σταθμού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου για μια περίοδο πέντε ετών. Την έχουμε στείλει σε οκτώ διεθνείς εταιρείες και περιμένουμε να πάρουμε μια απάντηση μέσα σε μια εβδομάδα», δήλωσε ο Khaled Abdel Badie σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Το πλωτό τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα είναι το δεύτερο της Αιγύπτου. Ένα τερματικό εισαγωγής από τη νορβηγική εταιρεία  Hoegh LNG έφτασε στην Αίγυπτο τον περασμένο μήνα.

Η Αίγυπτος έχει συνάψει ένα μεγάλο αριθμό συμφωνιών προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας το Μάρτιο με τη ρωσική Gazprom για την εισαγωγή 35 φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η Αίγυπτος συμφώνησε επίσης, τον Ιανουάριο για την εισαγωγή 33 φορτίων LNG από την Trafigura, 9 από Vitol, 7 από την Noble, και 6 από τη Sonatrach της Αλγερίας, που πρέπει να παραδοθούν εντός αυτού του έτους και του επομένου.