Έφυγαν με μηνύματα ενότητας και πολιτισμού από τον Οθέλλο Αναστασιάδης – Ακιντζί

Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί τόνισε ότι ενωμένοι έχουμε μέλλον. Οι δύο ηγέτες προέβησαν σε δηλώσεις γύρω στις 11 το βράδυ μετά το τέλος της παράστασης “Κάτω από το φως του φεγγαριού” της ομάδας “Κυπρογένεια” στον Πύργο του Οθέλλου στην Αμμόχωστο, που ήταν κατάμεστος από Ε/κ, Τ/κ και ξένους επισήμους και μη που παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Παρόντες ήταν επίσης ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Εσπεν Μπαρθ Έιντε, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτεχναϊμ και οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.

Πιστεύω στην κοινή μας πατρίδα Κύπρο και αυτό είναι αυτό που προσπαθούμε με τον φίλο μου τον Μουσταφά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης, “για την επανένωση του νησιού, πάντα στη βάση των αρχών που έχουμε συμφωνήσει, ότι θα είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, βασισμένη στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία των τεσσάρων ελευθεριών, να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη χώρα, όπως τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ”.

Είναι και οι δύο, είπε, δεσμευμένοι να εργαστούν ακούραστα για να βρεθεί το συντομότερο δυνατό μια λύση που θα δώσει το δικαίωμα στον κάθε Κύπριο να αισθάνεται ελεύθερος και να μοιραστούμε τους θησαυρούς μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά, η οποία είναι ο δικός μας θησαυρό. “Εύχομαι τα καλύτερα στον κάθε Κύπριο και κάνω έκκληση προς εκείνους που θα μπορούσαν να έχουν αντιρρήσεις: όπως ο φίλος μου ο Μουσταφά είπε, στην ενότητα μπορούμε να πετύχουμε πολλά, με τον διαχωρισμό το μόνο που μπορούμε να δούμε είναι την πικρία από το παρελθόν . Ας δούμε το μέλλον”. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει αρχίζοντας πολύ χαρούμενος γιατί επισκέπτεται ένα μέρος της χώρας του και δεν είναι “ένας από αυτούς που κάνουν διακρίσεις μεταξύ βορρά και νότου”.

Ο Μουσταφά Ακιντζί κάνοντας πρώτος δηλώσεις στην πλειάδα των ΜΜΕ που τους ανέμενε, υπενθύμισε ότι είχαν βρεθεί στις 8 Ιουνίου και παρακολούθησαν μαζί μια θεατρική παράσταση στη Λεμεσό. Απόψε, είπε, είναι εδώ, μια στο βορρά και μια νότο. Η ιδέα είναι ότι η Κύπρος είναι η πατρίδα μας, είτε είναι Λεμεσός είτε Αμμόχωστος δεν κάνει καμία διαφορά, σημείωσε. “Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κατάσταση όπου κάθε σημείο σε αυτό το νησί θα ανήκει σε όλους μας. “Η μετάφραση αυτού είναι μια λύση που θα βασίζεται στις ομοσπονδιακές αρχές που προβλέπονται στην συμφωνία, κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Εργαζόμαστε γι `αυτό, εργαζόμαστε πολύ σκληρά και φυσικά χρειαζόμαστε τη στήριξη των κοινοτήτων μας”.

Είδαμε για άλλη μια φορά, όπως και στη Λεμεσό, ότι ο πολιτισμός μας ενώνει, συνέχισε ο κ. Ακιντζί λέγοντας πως αυτό πρέπει να επαναλαμβάνεται πιο συχνά για επαναλάβει, όπως και στη Λεμεσό, τη δήλωσή του πως οι δικές τους γενιές έχουν υποφέρει και έχουν μοιραστεί την πικρία. “Λέμε «αρκετά» γι` αυτό και θέλουμε οι νεότερες γενιές να μοιραστούν τα οφέλη αυτού του όμορφου νησιού. Αν ενωθεί (το νησί) έχουμε μέλλον, αλλά αν συνεχίσει όπως είμαστε, μείνουμε διαιρεμένοι δεν βλέπω κανένα μέλλον για αυτό το όμορφο νησί”. Είναι πλέον καιρός να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια λύση “και θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο”.

Σε ερώτηση ποιο τραγούδι τους άρεσε περισσότερο, ο κ. Ακιντζί απάντησε “όλα”.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ευχαρίστησε εκ μέρους και του Προέδρου Αναστασιάδη την Δικοινοτική Επιτροπή για τον Πολιτισμό και την ομάδα “Κυπρογένεια” γι` αυτή την βραδιά και την μουσική παράσταση ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τους δύο τραγουδιστές, τον Λάρκο Λάρκου και την Ατίς, για τον γάμο τους πρόσφατα.

Πηγή:ΚΥΠΕ