Έφτασε στη Κύπρο η εικόνα της Παναγίας Σουμελά – Στο Παραλίμνι για προσκύνημα

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, η οποία βρίσκεται στο Βέρμιο Βεροίας στην Ελλάδα, μεταφέρθηκε σήμερα στην Κύπρο για προσκύνημα, ευλογία και αγιασμό στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.

Συνοδευόμενη από τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα, η εικόνα έφτασε γύρω στη 13.30 το μεσημέρι και στο αεροδρόμιο Λάρνακας την υποδέχθηκαν οι Μητροπολίτες Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος και Κιτίου Χρυσόστομος ενώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Επίτροπος Προεδρίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων Φώτης Φωτίου.

Σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Βασίλειος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του να μεταφέρει στη Κύπρο την θαυματουργή εικόνα «για να ευλογήσει το λαό του Θεού».

Πρόσθεσε ότι «η εικόνα της Παναγίας Σουμελά αποτελεί ένα θρησκευτικό σύμβολο και προσκύνημα, ενώ για μας είναι και ένα εθνικό σύμβολο αφού μεταφέρθηκε από τους Ελληνες Ποντίους που κατοικούσαν στην περιοχή της Τραπεζούντας, όταν αναγκάστηκαν να φύγουν από την περιοχή».

Ανέφερε επίσης ότι η Παναγία Σουμελά «είναι εθνικό σύμβολο γιατί είναι συνδεδεμένη με την προσφυγιά αφού και η ίδια η Παναγία είναι πρόσφυγας από την Σουμελά. Για μας που ζούμε το δράμα της προσφυγιάς, των Κυπρίων που καταγόμαστε από την κατεχόμενη περιοχή, η Παναγία είναι προστάτης κατ’ εξοχήν των προσφύγων».

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σουμελά έφτασε στην Κύπρο στα πλαίσια των εορτασμών για τον πολιούχο της Μητρόπολης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, τον Άγιο Επιφάνειο, Επίσκοπο Κωνσταντίας που τιμάται στις 12 Μαΐου.

Η επίσημη υποδοχή της εικόνας θα γίνει στις 18.30 σήμερα το απόγευμα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου και θα παραμείνει για προσκύνημα μέχρι το Σάββατο 16 Μαΐου 2015. Ο ναός θα είναι ανοικτός για το κοινό από τις 06.00 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ .