Έτσι δημιουργήθηκε ο ύμνος που αγαπούν όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι – ο ύμνος του Champions League

Το Champions League σημαίνει γκολ, θέαμα, φάσεις, συγκινήσεις, απογοήτευση, είναι όλα όσα περικλείονται στην έννοια του όρου… ποδόσφαιρο. Κι όμως, θα ήταν «γυμνό» αν από την πρώτη ημέρα ζωής του το 1992 δεν το συνόδευε ο διάσημος ύμνος του, «The Champions».

Αν υπάρχει ένα τραγούδι στο χώρο του ποδοσφαίρου, το οποίο αναγνωρίζουν άπαντες, τότε αυτό είναι ο ύμνος του Champions League. Μια έρευνα άλλωστε της TEAM, της διοργανώτριας αρχής που για πολλά χρόνια «έτρεχε» τη διοργάνωση, έδειξε ότι μόλις το 2% όσων ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο, δεν αναγνώριζαν το άκουσμά του.

Ολα ξεκίνησαν πριν τη σεζόν 1992-1993. Το πειραματικό Champions League είχε ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία και η UEFA ετοιμαζόταν για την επίσημη πρεμιέρα της διοργάνωσης. Ηθελε κάτι το ξεχωριστό και ανέθεσε στον συνθέτη Τόνι Μπρίτεν να το δημιουργήσει.

Η σχέση του Μπρίτεν με το ποδόσφαιρο ήταν ελάχιστη ωστόσο είχε καταλάβει ότι έπρεπε να προσφέρει ένα τραγούδι, του οποίου η ακουστική να ταυτιστεί με τη διοργάνωση και να αντέξει στο πέρασμα των ετών.

«Οταν ανέλαβα τη δημιουργία του ύμνου, δεν μπορούσα να φανταστώ το πόσο θα άντεχε στο πέρασμα του χρόνου» παραδέχθηκε λίγα χρόνια πριν. Πηγή έμπνευσης του Μπρίτεν ήταν το «Zadok the priest», το οποίο γράφτηκε για την ενθρόνιση του Αγγλου Βασιλιά Γεωργίου Β’ το 1727.

Χρειάστηκε ένα μήνα για να το τροποποιήσει όμως την στιγμή που νόμιζε ότι η δουλειά του είχε ολοκληρωθεί, ήρθε μια ακόμη απαίτηση της UEFA να κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο του. Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία ζήτησε από τον Μπρίτεν να δουλέψει στα λόγια, τα οποία θα έπρεπε να αποτελούνται από 3 διαφορετικές γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά) και μάλιστα ο ύμνος να αποδωθεί από χορωδία.

Στην εισαγωγή του ύμνου που είχε γράψει, πρόσθεσε λέξεις στις τρεις διαφορετικές γλώσσες και τελικά μετά από πολλές δοκιμές κατέληξε στο πιο δυνατό κομμάτι του, το οποίο είναι ίσως και το μοναδικό που γνωρίζουν και τραγουδούν όλοι όσοι το ακούν, την στιγμή που το σεντόνι του Champions League κουνιέται σε κάθε ευρωπαϊκό γήπεδο. Το «The Champions».

Η ηχογράφηση έγινε στο Λονδίνο με τη συμμετοχή της Βασιλικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας και ακούστηκε στα γήπεδα πρώτη φορά την σεζόν στην έναρξη της σεζόν 1992-93. Οσο για την ανατριχίλα που προκαλεί κάθε φορά που ακούγεται εδώ και 23 χρόνια, ο Μπρίτεν δεν μπόρεσε να δώσει ποτέ εξήγηση αν και δημιουργός. Ισως τα λόγια του Τζιανλουίτζι Μπουφόν κατά τη διετία απουσίας της Γιουβέντους από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, να αποτυπώνουν καλύτερα τα συναισθήματα. «Κάθε φορά που άκουγα τον ύμνο από τον καναπέ του σπιτιού μου, σκεφτόμουν πόσο μου έλειπε. Αυτό δεν ήταν δίκαιο».

Οι στίχοι του ύμνου

Ce sont les meilleures equipes

Es sind sie allerbesten Mannschaften

The main event

Die Meister

Die Besten

Les grandes equipes

The champions!

Une grande reunion

Eine große sportliche Veranstaltung

The main event

Ils sont les meilleurs

Sie sind die Besten

These are the champions

Die Meister

Die Besten

Les grandes equipes
The champions!