Έτοιμο το νομοσχέδιο για τοπική αυτοδιοίκηση – Στη Βουλή το συντομότερο

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος δήλωσε ότι μετά από διαβουλεύσεις τα τελευταία δύο χρόνια είναι πλέον έτοιμο το νομοσχέδιο για αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος είπε ότι «είναι ένα θέμα που ταλανίζει πάρα πολλά χρόνια τη Δημοκρατία, έχει περάσει και από την Τρόικα και είναι απολύτως αποδεκτό και παίρνει το δρόμο προς τη Βουλή».

Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΣ, «προηγήθηκε διαβούλευση με όλα τα κόμματα, που κράτησε δύο χρόνια, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εκπροσώπους Δήμων, Κοινοτήτων», προσθέτοντας πως “οι πάντες ενεπλάκησαν”.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι “δημιουργήθηκε η αναγκαία συναίνεση από όλους τους ενδιαφερόμενους”, σημειώνοντας πως “αποτυπώνεται αυτή η συναίνεση και μέσα από το νομοσχέδιο”.

Ευχήθηκε η Βουλή, μετά που θα ανοίξει, να το συζητήσει και πριν το τέλος του χρόνου να το έχει ψηφίσει, έτσι ώστε να μπει πλέον στη διαδικασία υλοποίησης.

“Τι θα κερδίσουμε μέσα από αυτό; Εξοικονομήσεις, οι οποίες θα είναι προς όφελος του φορολογούμενου. Όσα λεφτά εξοικονομούνται θα πρέπει να πηγαίνουν, για παροχή καλύτερων υπηρεσιών. Το άλλο, που θα πετύχουμε μέσα από το νομοσχέδιο, είναι συγκέντρωση υπηρεσιών προς τον πολίτη σε ένα συγκεκριμένο τόπο, όπως θα είναι το επαρχιακό σύμπλεγμα, όπου πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες θα εκδίδονται από εκεί”, είπε ο κ. Χάσικος.

Πρόσθεσε πως “η κυβέρνηση με τη σειρά της θα δώσει και γνώση και εμπειρία σε αυτά τα νέα σώματα που θα εκδίδουν τις άδειες”.

Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει περάσει από Υπουργικό Συμβούλιο η ενιαία φορολογία, με την οποία δεν θα χρειάζεται πλέον να φορολογεί υπό μορφή τελών η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη μια και το κεντρικό κράτος από την άλλη.

“Όλα αυτά θα γίνονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται επίσης και ένα άλλο ζητούμενο πάγιο αίτημα της ΤΑ για αυτονόμηση. Με αυτά τα χρήματα, που θα εισπράττουν από το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, που είναι πέραν των 100 εκ. βάζουν τη βάση για αυτονόμηση”, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση εάν θα μειωθούν οι Δήμοι, ο κ. Χάσικος είπε: “Οι Δήμοι δεν θα μειωθούν, ούτε τα Κοινοτικά Συμβούλια θα μειωθούν. Παραμένουν τα ίδια. Μειώνεται ο αριθμός δραστικά των μελών των Συμβουλίων, δηλαδή αυτός ο στρατός δημοτικών συμβούλων που είχαμε ανά Δήμο, θα εκλείψει. Υπάρχουν πολλές εξοικονομήσεις”.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν οι Δημοτικές Εκλογές θα γίνουν του χρόνου το Δεκέμβρη, ο ΥΠΕΣ είπε πως “οι Δημοτικές Εκλογές είναι σύμφωνα με το νόμο προγραμματισμένες και παραμένουν”, για να προσθέσει πως “εάν η Βουλή εν τη σοφία της θέλει να τις μετατοπίσει, ώστε να συμπέσουν με τις Βουλευτικές Εκλογές είναι δικαίωμα της”.