Έρευνες και στη Λεμεσό για τις μίζες στα νοσοκομεία – Παντού το κύκλωμα

Στο ακουολογικό κέντρο της Λεμεσού στρέφουν τώρα τις έρευνες τους  οι ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου σε σχέση με τις  μίζες στα νοσοκομεία, αφού όπως όλα δείχνουν το κύκλωμα με τις μίζες άπλωσε παντού τα πλοκάμια του.

Οι έρευνες των ανακριτών άρχισαν  μετά από σχετική καταγγελία που έγινε στην αστυνομία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες  κάνει λόγο για μίζες χιλιάδων ευρώ.  Μετά από σχετικές οδηγίες της Νομικής Υπηρεσίας, οι ανακριτές  άρχισαν διακριτικά την λήψη ανακριτικών καταθέσεων στο νοσοκομείο Λεμεσού ώστε να διαφανεί κατά πόσον ισχύει η καταγγελία ή όχι.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι  οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές αφού οι ανακριτές έχουν εντοπίσει στοιχεία που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και που δικαιολογούν συλλήψεις.

Σε μια άλλη παράμετρο, διάταγμα πενθήμερης κράτησης εξέδωσε την Τρίτη το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εναντίον του Διευθυντή της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, Δάφνη Αριστοδήμου, ο οποίος καταζητείτο για υπόθεση χρηματισμού από συγκεκριμένο Ακουολογικό Κέντρο στη Λευκωσία, το οποίο έχει προβεί στην καταγγελία.

Ο ύποπτος συνελήφθη τα ξημερώματα στο Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας, κατά την επιστροφή του από το εξωτερικό, αφού εναντίον του διερευνώνται τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της συνωμοσίας για καταδολίευση, της κατάχρησης εξουσίας, του δόλου και της κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας από δημόσιο λειτουργό και αδικήματα διαφθοράς.

Μαρτυρία η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στο δικαστήριο αναφέρει πως ο ύποπτος σε πέντε περιπτώσεις, μεταξύ Ιανουαρίου του 2008 έως Ιανουάριο του 2011, πήρε το συνολικό ποσό των 2.685 ευρώ σε πέντε επιταγές, τις οποίες μετέβαινε ο ίδιος προσωπικά στο Κέντρο και τις παραλάμβανε, είτε του αποστέλλονταν ταχυδρομικώς.

Οι εξετάσεις της Αστυνομίας βρίσκονται στο αρχικό στάδιο, ενώ μέχρι στιγμής λήφθηκαν 17 καταθέσεις.

Στο μεταξύ, έχουν ήδη εκδοθεί διατάγματα αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων τόσο του Αριστοδήμου, όσο και των άλλων ιατρών που τελούν υπό κράτηση, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται. Επίσης, εκδόθηκε διάταγμα άρσης των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων των υπόπτων.

Για την υπόθεση αναμένεται να ληφθούν άλλες 50 καταθέσεις από το επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον του Αριστοδήμου, καθώς και από ασθενείς που έλαβαν χορηγίες στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας.

Επιπλέον, αναμένεται όπως πραγματοποιηθεί έρευνα στην οικία, στα υποστατικά και τα οχήματα του υπόπτου, ενώ αναζητούνται και άλλα τεκμήρια τα οποία δεν έχουν ανεβρεθεί.

Τα γεγονότα όπως παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο
————————————————————–
Σύμφωνα με την αίτηση που καταχωρήθηκε στο δικαστήριο για προσωποκράτηση του Αριστοδήμου, οι Διευθυντές συγκεκριμένου Ακουολογικού Κέντρου στη Λευκωσία κατήγγειλαν ότι από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι σήμερα οι τρεις ύποπτοι για την υπόθεση έλαβαν μίζες της τάξης των 143 χιλιάδων ευρώ περίπου.

Όπως αναφέρεται στην αίτηση, το κράτος παρέχει επιχορηγήσεις μέσω διαφόρων προγραμμάτων στα πρόσωπα, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής.

Συγκεκριμένα, στους εκ γενετής κωφούς παρέχεται χορηγία κάθε 4 χρόνια ύψους 2.730 ευρώ και για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών 170 ευρώ, για κάθε 4 χρόνια.

Για την τοποθέτηση κοχλιακών εμφυτευμάτων το κράτος παρέχει χορηγία ύψους 23 χιλιάδων ευρώ το εμφύτευμα και οι δικαιούχου για να δικαιούνται επιχορήγηση πρέπει να έχουν την έγκριση κυβερνητικού Ωτορινολαρυγγολόγου, αλλά και του Διευθυντή των Ωτορινολαρυγγολόγων.

Από περαιτέρω μαρτυρία που προέκυψε διαπιστώθηκε ότι για την εξυπηρέτηση των πελατών του συγκεκριμένου Κέντρου, οι τρεις ύποπτοι απαιτούσαν την προμήθεια τους (μίζα), για την έγκριση που έδιδαν, ώστε να παραχωρηθεί η κρατική χορηγία.

Επιπρόσθετα, αν έστελναν πελάτη οι ίδιοι στο Κέντρο για τοποθέτηση ακουστικών απαιτούσαν και έπαιρναν ποσοστό, το οποίο αντιστοιχούσε στο 20 – 30% της τιμής πώλησης του ακουστικού.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του στο νοσοκομείο, ο ύποπτος άρχισε να τηλεφωνά στον Διευθυντή της Ιδιωτικής κλινικής και να τον επισκέπτεται, ζητώντας του να πληρώνει μίζες για να εγκρίνει με την υπογραφή του τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα βαρηκοΐας να τύχουν θεραπεία στο κέντρο του.

Οι μίζες
———–
Πιο συγκεκριμένα, οι γιατροί – ωτορινολαρυγγολόγοι απαιτούσαν το ποσό των 300 ευρώ για την τοποθέτηση ακουστικών στα άτομα με εκ γενετής προβλήματα, το ποσό των 85 ευρώ για κάθε συνταξιούχο και το ποσό των 2.000 ευρώ για τοποθέτηση εμφυτεύματος.

Στα χέρια των ανακριτών βρίσκονται ήδη τα έγγραφα από το λογιστήριο του Κέντρου, στα οποία καταγράφονται οι ημερομηνίες και τα ποσά τα οποία δόθηκαν στο Διευθυντή του Νοσοκομείου Λευκωσίας από το 2008 μέχρι σήμερα, ποσό το οποίο αγγίζει τις 128 χιλιάδες ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το Διευθυντή της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λάρνακας, φέρεται να έλαβε ως μίζες το ποσό των 2.685 ευρώ, ενώ ο τρίτος γιατρός φαίνεται να έλαβε από το 2010 μέχρι το 2014 το ποσό των 13 χιλιάδων ευρώ.

Πηγή: ΚΥΠΕ