Έργο ειρήνης η μεταφορά νερού από την Τουρκία δηλώνει ο Ακιντζί

“Μιλάμε για το πράσινο νησί αλλά δεν βλέπουμε το πράσινο. Ακόμη και όταν πλένουμε τα δόντια μας έχουμε πρόβλημα” δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ταυτόχρονα ότι το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα θα μπορούσε να είναι “έργο ειρήνης”.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στην συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Δασών και Υδάτων, Βεϊσέλ Ερογλου, που βρίσκεται στα κατεχόμενα για την τελετή εφαρμογής του τελευταίου μέρους του αγωγού μεταφοράς νερού, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι “η άλλη κοινότητα μπορεί να επωφεληθεί στο μέλλον και από το φυσικό αέριο που θα μεταφερθεί μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη και από το νερό που θα έρθει από την Ανατολία. Γι` αυτό, αυτό μπορεί να γίνει ένα έργο ειρήνης”.

Ο Τούρκος Υπουργός, αφού μετέφερε την αγάπη και τους χαιρετισμούς του τουρκικού λαού στους “ομοεθνείς” τους στην “ΤΔΒΚ”, χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα πολύ σημαντική, λέγοντας πως θεωρούσαν πως θα ήταν εύκολη δουλειά (το έργο). “Ήταν δύσκολη δουλειά αλλά επιτύχαμε”. Ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι για πρώτη φορά παγκοσμίως χτίστηκε μια γέφυρα από αγωγούς εντός της θάλασσας, λέγοντας παράλληλα ότι κατασκευάζουν μια εξαιρετική εγκατάσταση πόσιμου νερού.

Ο Τούρκος Υπουργός επανέλαβε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου σημειώνοντας ότι με αυτό θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για νερό στο νησί μέχρι το 2050. Το 51% των 75 εκ κμ νερού που θα μεταφέρεται χρονιαία θα είναι για τις πόσιμες ανάγκες και το υπόλοιπο για άρδευση, πρόσθεσε.

Μίλησε επίσης για την οργάνωση των δασών λέγοντας πως θα στηρίξουν τα δάση στα κατεχόμενα και θα φυτευθούν δέντρα που φέρνουν παραγωγή όπως ελιές, αμυγδαλιές, καρυδιές και χαρουπιές. Γίνονται κάποιες ενέργειες για το θέμα ανέφερε λέγοντας ότι θα στείλουν όλα τα εργαλεία και χρειώδη που απαιτούνται. “Εάν γίνουν κινήσεις στους τομείς που φέρνουν εισόδημα όπως γεωργία, δάση, τουρισμός, το μέλλον της ΤΔΒΚ είναι λαμπρό. Και το νερό θα φέρει ζωή εδώ”.

Το θέμα του νερού είναι πολύ σημαντικό για την Κύπρο, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας πως το έργο είναι μια επιτυχία της μηχανικής. Οι Κύπριοι παλιά έπιναν νερό από τις βρύσες αλλά τώρα ακόμη και όταν πλένουν τα δόντια τους έχουν πρόβλημα, όπως είπε.