Έργα ύψους 95 εκατομμυρίων ευρώ για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου εξήγγειλε ο Πρόεδρος

Η περιοδεία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη είχε σήμερα σταθμό της, την Επαρχία Αμμοχώστου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε στο Παραλίμνι και συγκεκριμένα στο Δημαρχείο Παραλιμνίου, με τους Δημάρχους και τους κοινοτάρχες της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου, προκειμένου να ανασκοπήσουν την πορεία υλοποίησης ώριμων έργων, που σχετίζονται με την ανάπτυξη, στην επαρχία της Αμμοχώστου και τις προσπάθειες για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Με χαμόγελα τον υποδέχτηκαν οι τοπικοί άρχοντες, αφού ο πρόεδρος εξήγγειλε έργα που αγγίζουν τα 95 εκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο πακέτο έργων και κονδυλίων που προσφέρθηκε ποτέ στην Επαρχία μετά την εισβολή.

Τα έργα που εξαγγέλθηκαν μεταξύ άλλων είναι και τα ακόλουθα:

 1. Η ανακατασκευή του κυρίως οδικού δικτύου της περιοχής Περνέρας στο Παραλίμνι, ένα έργο το οποίο κοστολογείται περι τα 8 εκατομμύρια ευρώ.
 2. Ανάπλαση του κέντρου του Δήμου Παραλιμνίου περί τα 7 εκατομμύρια ευρώ
 3. Υλοποίηση της Γ’ φάσης του παραλιακού πεζοδρόμου Παραλιμνίου – 2 Εκατομμύρια ευρώ
 4. Δημιουργία Δικαστικού Μεγάρου στο Παραλίμνι και μεταστέγαση σε αυτό πλήρης σύνθεσης δικαστηρίων που ήταν πάγιο αίτημα για δεκαετίες της Επαρχίας περι τα 6 εκατομμύρια ευρώ
 5. Μεταφορά όλων των διοικητικών Υπηρεσιών στην Αμμόχωστο μέχρι το τέλος του 2015 (ήδη εκμισθώθηκαν τα κτίρια και παραμένει το τυπικό της μεταφοράς στο Παραλίμνι)
 6. Κατασκευή νέου κτιρίου Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου στο Παραλίμνι – περι τα 3 εκατομμύρια ευρώ
 7. Κατασκευή του εναπομείναντος δρόμου (περι το 1 χιλιόμετρο) της Λεωφόρου 1ης Απριλίου στο Παραλίμνι
 8. Κατασκευή νέου αγωγού που θα μεταφέρει νερό της Υδατοπρομήθειας από την αφαλάτωση Δεκέλειας και δεξαμενές αποθήκευσης νερού στη περιοχή Κόκκινος Γκρεμός, συνολικού κόστους 17 εκατομμυρίων ευρώ.
 9. Προμήθεια εξοπλισμού για διαλογή στη πηγή αποβλήτων για τη Τουριστική περιοχή Πρωταρά στο Παραλίμνι περί τα 4,6 εκατομμύρια ευρώ
 10. Προμήθεια εξοπλισμού για διαλογή στη πηγή αποβλήτων για τη Τουριστική περιοχή Αγίας Νάπας περί τα 2,4 εκατομμύρια ευρώ
 11. Παραλιακός πεζόδρομος Αγίας Νάπας περί τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ
 12. Ανάπλαση του κέντρου της Αγίας Νάπας – μοναστήρι περί τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ
 13. Κέντρο απασχόλησης ηλικιωμένων στη Δερύνεια περί το 1 εκατομμύριο ευρώ
 14. Ανάπλαση ποταμού Λιοπετριού περί τα 3 εκατομμύρια ευρώ
 15. Κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων για τα Κοκκινοχώρια περί τα 31 εκατομμύρια ευρώ.
 16. Αναβάθμιση Σταδίου Σωτήρας περι τις 600 χιλιάδες ευρώ
 17. Άλλα μικρότερα έργα στην Επαρχία
 18. Χαρακτηρισμός Δήμου Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας ως Αστικά Κέντρα κάτι που η Αμμόχωστος αποστερήθηκε μετά τον χαμό της πόλης της Αμμοχώστου.

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Ππυρίλλης ανέφερε σε δηλώσεις του στη σελίδα μας πως: «Για πρώτη φορά η Επαρχία Αμμοχώστου, αντιμετωπίζεται ισότιμα με τις υπόλοιπες Επαρχίες. Η συμπόρευση των Δημάρχων, των κοινοταρχών και ΤΕΒΕΑ, που άρχισε τα τελευταία 3 χρόνια φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς» ενώ θερμές ευχαριστίες εξέφρασε προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη για την έμπρακτη στήριξή του προς την Επαρχία.

Ο πρόεδρος του τοπικού επιμελητηρίου της Επαρχίας Αμμόχωστου, ΤΕΒΕΑ κ. Πέτρος Πέτρου, σε δηλώσεις του στη σελίδα μας, μας ανέφερε τα ακόλουθα:

“Μετά από τις εξαγγελίες σήμερα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη αναφορικά με τα έργα υποδομής και την μεταφορά όλων των κρατικών υπηρεσιών και των Δικαστηρίων στην Επαρχία τους, νιώθουμε ότι για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια, δίνεται έμπρακτα η Επαρχιακή υπόσταση στην ακρωτηριασμένη επαρχία. Η ΤΕΒΕΑ ιδιαίτερα νιώθει πλήρως ικανοποιημένη γιατί μετά από σχεδόν 3 χρόνια συνεχής ομαδικής δουλειάς με όλους τους εκλεγμένους άρχοντες και φορείς της Επαρχίας κατάφερε με τη βοήθεια της Κυβέρνησης να πετύχει σχεδόν πλήρως τους στόχους ίδρυσής της. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη κυβέρνησή του για την απόδοση των δικαίων, των πολιτών της Επαρχίας αυτής που για δεκαετίες αποστερούνταν. Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τους Υπουργούς, Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικο και Γεωργίας κ. Νίκο Κουγιάλη.”

paralimni proedros1   paralimni proedros2  paralimni proedros3