Έπρεπε να περάσουν 41 χρόνια; Αναγνώριση τιμής στους ήρωες της Κύπρου (Βίντεο)

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, δεν την σκιάζει φοβέρα καμιά. Δεν πεθαίνει γιατί έμαθε να γεννά ήρωες και οι ήρωες είναι αθάνατοι, όπως τα παιδιά που έδωσαν τη ζωή τους για την Κύπρο, στην ιστορική επιχείρηση «ΝΙΚΗ» κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής.

''Οι αθάνατοι''
”Οι αθάνατοι”

Η Ελληνική πολιτεία, επιτέλους 41 χρόνια μετά, σταμάτησε να σφυρίζει αδιάφορα και αναγνώρισε επίσημα την συμβολή στην άμυνα της μεγαλονήσου των πληρωμάτων των αεροσκαφών και των Καταδρομέων που επέβαιναν σε αυτά.

Οι κρατικές προσποιήσεις τόσων χρόνων, που πλήγωναν αφάνταστα συγγενείς και φίλους των ηρώων, χρειάστηκε  να περάσουν 41 χρόνια για να γίνουν πραγματικότητες και να αποκατασταθεί η αλήθεια στο τραγικό εκείνο κομμάτι της ιστορίας.

Την περασμένη βδομάδα, η Πολεμική Αεροπορία τίμησε στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα, τους μαχητές της Κύπρου (Αεροπόρους και Καταδρομείς) που έλαβαν την διαταγή «Κύριοι, πάμε Κύπρο» στις 21 Ιουλίου του 1974.

Παρόντα στην εκδήλωση και τα 60 εν ζωή μέλη των πληρωμάτων των 15 αεροσκαφών Noratlas της 354Μοίρας Μεταφορών που εκτέλεσαν εκείνη την  αυτοκτονική (με βάση τα όσα γνωρίζουμε σήμερα) νυκτερινή επιχείρηση της 21ης προς 22α Ιουλίου.

Συγκλόνησε η αναφορά συγγενή ενός εκ των 29 καταδρομέων προς τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Χρ. Βαϊτσης: “Ο ανιψιός μου ακόμα και σήμερα θα έκανε το ίδιο λάθος, θα υπάκουε στην ίδια διαταγή και ας γνώριζε που πάει”.

Πάνω από όλα όμως η Πολιτεία, τίμησε επιτέλους τους νεκρούς της αποστολής εκείνης των 4 Αεροπόρων και των 29 Καταδρομέων που ξεψύχησαν στην πίστα του αεροδρομίου της Λευκωσίας «θαμμένοι» μέσα στα συντρίμμια του «ΝΙΚΗ 4» ή λαβωμένοι θανάσιμα στην άτρακτο του «ΝΙΚΗ 6».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Κρατίνος