Ένταση στην Αδριανούπολη – Θα συναντηθούν με Νταβούτογλου οι πρόσφυγες

Περισσότεροι από δύο χιλιάδες μετανάστες, στην πλειονότητά τους Σύροι πρόσφυγες, παραμένουν σήμερα εντός της Αδριανούπολης και στα περίχωρα της πόλης (βορειοδυτικά) με την ελπίδα να εισέλθουν στην Ευρώπη, μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να συναντήσει εκπροσώπους των μεταναστών με την ελπίδα ότι θα διευθετηθεί η κατάσταση που εκτυλίσσεται στην περιοχή από την Τρίτη, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο το περιβάλλον του.

Η συνάντηση αυτή είχε προγραμματιστεί για χθες Παρασκευή ωστόσο αναβλήθηκε λόγω των υποχρεώσεων του Τούρκου Πρωθυπουργού.

Τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, έχουν κατασκηνώσει υπό δυσχερείς συνθήκες κάτω από τον ήλιο σε αυτοσχέδια καταλύματα κατά μήκος του δρόμου, σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Οι αστυνομικοί τους εμποδίζουν να προχωρήσουν πεζή προς αυτήν την κατεύθυνση. Ένταση σημειώθηκε όταν μια ομάδα περίπου 300 ανθρώπων που φώναζε το σύνθημα «ανοίξτε τις πόρτες» στα αραβικά επιχείρησε να παραβιάσει κιγκλιδώματα της αστυνομίας, με τις δυνάμεις ασφαλείας να τους απωθούν χρησιμοποιώντας τα γκλομπ.

Ένας οργισμένος μετανάστης πέταξε ακαθαρσίες εναντίον των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών που έχουν αναπτυχθεί μαζικά στην περιοχή, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι μετανάστες συνέρρευσαν στην περιοχή την Τρίτη έπειτα από ένα κάλεσμα που αναρτήθηκε στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης με το οποίο τους συνέστηναν να αποφεύγουν τον επικίνδυνο διάπλου του Αιγαίου.

Περισσότεροι από 500.000 μετανάστες έχουν διασχίσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, σύμφωνα με τη Frontex.

Η πλειονότητα των προσφύγων που επιχειρούν να εγκαταλείψουν την Τουρκία ζουν στην χώρα αυτή για μήνες, μερικές φορές για χρόνια, αφού ξέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο που συνταράσσει τη Συρία.