Ένα τηλεφώνημα, ίσως να έσωζε τη ζωή του 19χρονου εθνοφρουρού – Τι λέει Επιτροπή για βία στην Οικογένεια

Συγκλονισμό και αγανάκτηση για το πρόσφατο περιστατικό οικογενειακής βίας το οποίο εξελίχθηκε στη Λεμεσό και είχε ως αποτέλεσμα τον πυροβολισμό και θάνατο 19χρονου γιου από τον 67χρονο πατέρα του, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχε ιστορικό βίας στην οικογένεια. Ωστόσο, όπως ανέφερε η αστυνομία, καμιά καταγγελία δεν είχε υποβληθεί και κανένα προηγούμενο δεν είναι καταγραμμένο, αναφέρει η Επιτροπή και υποδεικνύει ότι «η βία στην οικογένεια αποτελεί ποινικό αδίκημα, και καλούνται οι πολίτες καθώς και τα κοντινά πρόσωπα των θυμάτων, που είναι γνώστες του προβλήματος να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά για να μην φτάνουμε στο σημείο να θρηνούμε θύματα».

«Ένα τηλεφώνημα, επώνυμο ή ανώνυμο, από κάποιον που άκουσε ή είδε κάτι είναι αρκετό να σώσει μια ζωή» σημειώνει.
Επισημαίνει δε ότι η εφαρμογή διαδικασιών αξιολόγησης κινδύνου των περιστατικών οικογενειακής βίας από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

«Η Συμβουλευτική Επιτροπή πιστεύει πως η εντατικοποίηση της ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και εξειδίκευσης όλων των επαγγελματιών, καθώς και η γνώση της σχετικής νομοθεσίας και των Διατμηματικών Διαδικασιών που πρέπει να ακολουθούνται, αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για την αναγνώριση και το σωστό χειρισμό περιστατικών βίας στην οικογένεια από τους επαγγελματίες τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισης» προστίθεται.