Ένα μενού με νόημα – Σέρβιραν σκουπίδια σε γεύμα για τους παγκόσμιους ηγέτες στη Νέα Υόρκη

Όταν αυτοί οι άνθρωποι μαζεύονται γύρω από ένα τραπέζι, τους σερβίρουν προσεγμένα πιάτα, με υλικά συνήθως πανάκριβα. Αυτή τη φορά όμως οι παγκόσμιοι ηγέτες έφαγαν… σκουπίδια.

Περίπου 30 ηγέτες, ανάμεσά τους ο Φρανσουά Ολάντ και ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάθισαν στο τραπέζι την Κυριακή, για να απολαύσουν το γεύμα που είχαν ετοιμάσει κάποιοι από τους πιο διάσημους σεφ στον κόσμο. Αυτό πίστεαυν τουλάχιστον, μέχρι τη στιγμή που έριξαν μία ματιά στο μενού.

«Σαλάτα από υγειονομική ταφή αποβλήτων», από «σκουπίδια» λαχανικών, με μήλα και αχλάδια που είχαν απορριφθεί. «Μπέργκερ λαχανικών», με πολτό που είχε ξεμείνει μετά από την παραγωγή χυμού και «αναδιαμορφωμένο» ψωμάκι.

«Πατάτες καλαμποκιού», φτιαγμένες από τα αμυλούχα που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων. Και για να… πάνε κάτω όλα αυτά, συνοδεύονταν από «Ρεβιθόζουμο», υγρό από την αποστράγγιση μίας κονσέρβας ρεβιθιών.

 menu2

Με λίγα λόγια, το γεύμα, που το εμπνεύστηκε και το ετοίμασε ο κορυφαίος σεφ της Νέας Υόρκης Νταν Μπάρμπερ και ο πρώην σεφ του Λευκού Οίκο Σαμ Κας, ήταν φτιαγμένο εξ’ ολοκλήρου από απορρίμματα τροφίμων, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για την ακρίβεια, από τρόφιμα που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν σε μία χωματερή. Η ιδέα ανήκει στον δεύτερο και την σκέφτηκε όταν έμαθε για το συνέδριο για την κλιματική αλλαγή, του ΟΗΕ, το οποίο θα γίνει στο Παρίσι το Νοέμβριο.

Η κατασπατάληση των τροφίμων είναι μία σκοπιά της κλιματικής αλλαγής που συχνά παραβλέπεται, παραδέχθηκε μετά από το γεύμα ο Μπαν Κιμ Μουν, που πρόσθεσε ένα δισεκατομμύριο τόνοι τροφίμων κατάλληλων για κατανάλωση καταλήγουν στις χωματερές κάθε χρόνο, τη στιγμή που άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα.