Ένας νέος Μέγας Αλέξανδρος Γεννήθηκε στη Πλατεία Συντάγματος

Του έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, πολλοί χαρακτηρισμοί. Εκτός Ελλάδος στη πλειοψηφία τους αρνητικοί, ενίοτε προσβλητικοί. Έχει χαρακτηριστεί ως τζογαδόρος με τις τύχες του Ελληνικού λαού, άπειρος πολιτικός, ακραίος κουμουνιστής, λαϊκιστής, λαοπλάνος, εκκεντρικός. Η λίστα είναι μεγάλη και η παράθεση όλων των χαρακτηρισμών που δόθηκαν στον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να γεμίσει σελίδες.

Αυτό το οποίο όμως δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει είναι ότι είναι νεαρός πολιτικός, γεμάτος ενέργεια, δεινός ρήτορας. Κάποιοι τον παραλλήλισαν με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Έχω την ταπεινή άποψη ότι η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν γέννησε πιο επιδέξιο ρήτορα.

Στην εβδομάδα που πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας έχει γράψει ιστορία. Σύσσωμα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα τάχθηκαν καθαρά εναντίον του στο δημοψήφισμα. Σύσσωμα τα ξένα μαζικής ενημέρωσης τάχθηκαν και αυτά εναντίον του. Ένας στρατός επίλεκτων, επίμονων, επιδέξιων, επιφανών και ελπίζω όχι επίορκων δημοσιογράφων μετέδιδαν εικόνες φρίκης και τρόμου σε περίπτωση που οι Έλληνες πουν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Σύσσωμοι οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης τάχθηκαν εναντίον του. Σύσσωμοι όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί της Ελλάδας τάχθηκαν εναντίον του. Σύσσωμοι οι οικονομολόγοι ανα το παγκόσμιο προειδοποίησαν ότι αν η Ελλάδα πει ΟΧΙ στο δημοψήφισμα καταστρέφεται…Και όμως…αυτός αγέρωχος συνεχίζει το βιολί του και η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού στέκεται δίπλα του.

Δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Δεν έχει σημασία αν η Ελλάδα πάει στη δραχμή ή παραμείνει στο Ευρώ. Δεν έχει σημασία αν το παιχνίδι του Τσίπρα πετύχει ή όχι. Δεν έχει σημασία αν έχει δίκαιο ή όχι. Σημασία έχει ότι κατάφερε ότι δεν κατάφερε κανένας άλλος στη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας. Κατάφερε αυτός ο 40αρης να εμπνεύσει ένα ολόκληρο λαό. Κατάφερε να εμπνεύσει την ελπίδα. Κατάφερε έστω και ψεύτικα να δώσει στους Έλληνες, κάτι που μεγάλη ανάγκη είχαν. Το αίσθημα της αξιοπρέπειας. Το αίσθημα της υπερηφάνειας. Κάτι που οι δανειστές υποτίμησαν και θεώρησαν ότι με τελεσίγραφα και απειλές χρεωκοπίας, θα συνέχιζε η οσφυοκαμψία.

Είμαι εξ αυτών που θεώρησα και θεωρώ ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να παραμείνει στις ράγες των μνημονίων και μέσω της συμμόρφωσης να πετύχαινε εν τέλει μια εκ νέου αναδιάρθρωση του χρέους. Είμαι εξ αυτών που θεωρώ εσφαλμένους τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα. Είμαι εξ αυτών που θεωρώ επικίνδυνη την πορεία που ακολουθεί και χείριστη την επιλογή να μεταφέρει το βάρος της απόφασης στον Ελληνικό λαό, για να αποφασίσει μια δυσνόητη, πολύπλευρη, πολύπλοκη οικονομοτεχνική πρόταση.

Αν ρωτήσετε όμως τον κόσμο, τι θυμούνται για τον Διογένη, θα απαντήσουν για το συναπάντημα που είχε με το Μέγα Αλέξανδρο. Διαφορετικά μπορεί και να μην θυμούνταν καθόλου το Διογένη.

Διογένης