Έκκληση ΥΠΠ σε ΕΣΕΜ Λευκωσίας, Λεμεσού και Πάφου να αποσύρουν τα μέτρα που εξήγγειλαν

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως προκαλεί έκπληξη και ταυτόχρονα εγείρει εύλογα ερωτηματικά η σημερινή ανακοίνωση των Επαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών Μαθητών (ΕΣΕΜ) Λευκωσίας, Λεμεσού και Πάφου, με την οποία καλούνται οι μαθητές των Λυκείων, των Τεχνικών Σχολών και των Εξατάξιων Γυμνασίων να απέχουν αύριο, 25.2.2016, από τις 12:00 από τα μαθήματά τους, και να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Το Υπουργείο Παιδείας καλεί έστω και την υστάτη τις ΕΣΕΜ να επανεξετάσουν την απόφασή τους και να αποσύρουν τα μέτρα που εξήγγειλαν, καθώς η λήψη μέτρων, όταν γίνεται αυτοσκοπός, μόνο πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει στη διαδικασία του εν εξελίξει διαλόγου.

Η πρωτοφανής ευκολία, σημειώνει το Υπουργείο, με την οποία οι ΕΣΕΜ καλούν τους μαθητές να εγκαταλείψουν τις αίθουσες διδασκαλίας, που μοναδικό στόχο έχουν να προκαταλάβουν τα αποτελέσματα του εν εξελίξει διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς εταίρους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), η οποία εκπροσωπεί όλους τους μαθητές, προκαλεί την ανησυχία της Πολιτείας και της κοινωνίας τόσο για το επίπεδο υπευθυνότητας των ΕΣΕΜ όσο και για την απερίσκεπτη απώλεια διδακτικών ωρών.

Με βάση την ενημέρωση που είχε το Υπουργείο από την ΠΣΕΜ, αναφέρεται, σχεδόν το σύνολο των μελών της είχαν συναινέσει στην ορθότητα των βασικών αρχών της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Το Υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει ότι η μάθηση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε μαθητή και κανείς δεν έχει δικαίωμα να του το στερήσει, πόσο μάλλον όταν δεν υφίσταται ουσιαστικός λόγος.

“Η ΠΣΕΜ σε προχθεσινή συνάντησή της με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού ενημερώθηκε για το νέο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή και ειδικά για τις εξετάσεις των τετραμήνων. Η ΠΣΕΜ έτυχε πλήρους και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης όχι μόνο από το Υπουργείο αλλά και από την Επιτροπή των Παγκύπριων Εξετάσεων και από Πανεπιστημιακούς. Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ζήτησε επίσης από τους μαθητές να καταγράψουν τυχόν ερωτήματα και απορίες τους και να τα υποβάλουν στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού”, σημειώνεται.

Μελετώντας τις τρεις ανακοινώσεις των τριών ΕΣΕΜ, όπως και άλλες ανακοινώσεις τους στο παρελθόν, αναφέρεται, εντοπίζει κανείς πανομοιότυπο λεκτικό αλλά και δόμηση του λόγου των, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα κατά πόσο είναι κατευθυνόμενες.

“Σημειώνεται ότι, με βάση τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων, οι απουσίες που καταγράφονταν για διαμαρτυρίες και οι αποχές από μαθήματα που οργανώνονται από τις ΕΣΕΜ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν δικαιολογημένες”, προστίθεται.