Έκθεση-κόλαφος της Κομισιόν για την Τουρκία!

Η έκθεση προόδου για το 2015 επρόκειτο να δοθεί στη δημοσιότητα πριν τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίμησε να αναβάλει τη δημοσιοποίηση, η οποία έγινε τελικά σήμερα από τον αρμόδιο επίτροπο Γιοχάνες Χαν.

Στην έκθεση, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει καθυστερήσεις στη διαδικασία εκδημοκρατισμού σε σχέση με τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως την ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι, καθώς και στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

Καμία πρόοδος της Τουρκίας στις σχέσεις με Κυπριακή Δημοκρατία

Στην έκθεση σημειώνεται πως, ωστόσο, η Τουρκία έχει ακόμη να εκπληρώσει την υποχρέωσή της να διασφαλίσει πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία Σύνδεσης και δεν έχει απομακρύνει όλα τα εμπόδια για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, περιλαμβανομένων των περιορισμών στις απευθείας συγκοινωνιακές συνδέσεις με την Κύπρο.

Δεν υπήρξε καμία πρόοδος στην ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνεται στην έκθεση, και προστίθεται πως “τα συμπεράσματα για την Τουρκία που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο (Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων) στις 11 Δεκεμβρίου 2006 και υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 14/15 Δεκεμβρίου 2006 παραμένουν σε ισχύ”.

“Προβλέπουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα ξεκινήσουν για οκτώ κεφάλαια που σχετίζονται με τους περιορισμούς της Τουρκίας σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία, και κανένα κεφάλαιο δεν θα κλείσει προσωρινά μέχρι που η Επιτροπή να επιβεβαιώσει ότι η Τουρκία έχει πλήρως εφαρμόσει το Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο στη Συμφωνία Σύνδεσης”, αναφέρεται.

Πισωγύρισματα στα θεμελιώδη δικαιώματα

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα θεμελιώδη δικαιώματα, η Κομισιόν ασκεί σφοδρή κριτική. «Σημειώθηκαν σημαντικά πισωγυρίσματα στην ελευθερία έκφρασης γνώμης και στις ελεύθερες συναθροίσεις», γράφει η γερμανική εφημερίδα μεταφέροντας σχετικό σημείο από την έκθεση. «Ενώ στο παρελθόν σημειώθηκαν κάποιες πρόοδοι και πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα μπορούσαν να συζητηθούν δημοσίως, οι νέες αστυνομικές διώξεις εναντίον συγγραφέων, δημοσιογράφων και χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι εξόχως ανησυχητική». Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην ελευθερία του συναθροίζεσθαι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει την Τουρκία για «αυξανόμενη έλλειψη ανεκτικότητας απέναντι σε δημόσιες διαμαρτυρίες και περιοριστική ερμηνεία του δικαιώματος συνάθροισης». Κατά την Επιτροπή, ελλιπείς παραμένουν και οι προσπάθειες στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

Στασιμότητα επικρατεί και στο κουρδικό. Στην έκθεση η Κομισιόν καλεί την Άγκυρα να συμφιλιωθεί με τους Κούρδους. «Είναι επιβεβλημένη η αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας με του Κούρδους. Αποτελεί τον καλύτερο δρόμο επίλυσης μιας διένεξης που έχει κοστίσει τις ζωές σε τόσους ανθρώπους. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα στον εκδημοκρατισμό και στη συμφιλίωση».

Ελλείψεις στη φύλαξη των συνόρων

Επαίνους στην Τουρκία επιδαψιλεύει η έκθεση προόδου, στο θέμα των προσφύγων, κάνοντας λόγο για αξιοπρόσεκτες προσπάθειες της Άγκυρας στην υποδοχή Σύρων προσφύγων και προόδους στην ενσωμάτωσή τους. «Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα νομοθετικά κενά, τα οποία θα πρέπει να κλείσει η Τουρκία για να διευκολύνει τους Σύρους, που βρίσκονται υπό χρονικά περιορισμένη προστασία, ώστε να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας», επισημαίνεται στην έκθεση. Σχετικά με τη φύλαξη των συνόρων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Άγκυρα, παρά τις προόδους, να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες προς την κατεύθυνση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και μιας πολιτικής υπηρεσίας προστασίας των συνόρων που δεν υπάρχουν.

Κόλαφος είναι η έκθεση σχετικά με τις ελλείψεις εκδημοκρατισμού κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών. «Τα ΜΜΕ αντιμετώπισαν αυξανόμενες πιέσεις και κρούσματα εκφοβισμού, κάτι που οδήγησε σε αυτολογοκρισία, ενώ σημειώθηκαν πολλά κρούσματα επιθέσεων σε υποψηφίους και σε βοηθούς τους.Για τον Τούρκο πρόεδρο αναφέρεται ότι συμπεριφέρθηκε σαν να ήθελε να ευνοήσει το κόμμα του και με τον τρόπο αυτό «παραβίασε το Σύνταγμα». Αντίθετα, θετική αποτίμηση γίνεται στην οικονομική εξέλιξη της χώρας. «Η τουρκική οικονομία διαθέτει καλές προϋποθέσεις να ανταγωνιστεί τις παγκόσμιες πιέσεις εντός της ΕΕ».