Άρχισε η Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα – H πιο μεγάλη μάχη (pics)

Άρχισε στις 17.30  η Σύνοδος Κορυφής. Μια Σύνοδος που θα κρίνει μεταξύ άλλων και τις ισορροπίες στις σχέσεις του Βερολίνου με το Παρίσι με δεδομένο ότι Μέρκελ και Ολάντ αν και συζητούν και οι δύο για Grexit, όπως και οι υπόλοιποι ηγέτες, έχουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση.

Είναι ενδεικτικό ότι, όπως μετέδωσε και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, θα υπάρξει διμερής συνάντηση των δύο ηγετών πριν από την έναρξη της Συνόδου καθώς οι Γάλλοι Σοσιαλιστές είναι έξαλλοι με την πρόταση Σόιμπλε για προσωρινό Grexit.

Κείμενο πλειοψηφίας με πέντε μεγάλες διαφωνίες στη σύνοδο κορυφής

Κείμενο τεσσάρων τουλάχιστον σελίδων, έχει εγκρίνει – σύμφωνα με πληροφορίες – η πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup – και το κείμενο αυτό έχει παραπεμφθεί στη σύνοδο κορυφής για περαιτέρω επεξεργασία.

Όπως ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή, στο κείμενο περιλαμβάνονται περίπου πέντε σημεία στα οποία υπάρχουν ενστάσεις. Η Ελλάδα διαφωνεί στην πρόβλεψη για πλήρη ανάμιξη του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, στην πρόβλεψη για εγγυήσεις €50 δις που θα παραδοθούν σε εταιρεία στο Λουξεμβούργο.

Η Γερμανία διαφωνεί με την παράγραφο που αναφέρεται στη διευθέτηση του χρέους, ενώ επτά χώρες – όπως η Γερμανία, η Φιλανδία, η Εσθονία κ.ά. – επιθυμούν στην απόφαση να υπάρχει ρητή αναφορά σε Plan B, δηλαδή στο ενδεχόμενο Grexit.

Η ίδια πηγή έλεγε ότι σε περίπτωση που δε βρεθεί συμφωνία απόψε, θα πρέπει να συγκληθεί σύνοδος κορυφής των 28- πιθανότατα αύριο – και να συζητήσει την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση Grexit. Γι’ και προέβλεπε μακρά νύχτα διαβουλεύσεων.

tsipras113-410x600

tsipras-sinodos-600x276