Άρχισε η κρίσιμη συνεδρία της Fed

Ξεκίνησε πριν από λίγο η κρίσιμη δεύτερη και τελευταία ημέρα συνεδρίας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η οποία καλείται να αποφασίσει κατά πόσον θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων ύστερα από σχεδόν μια δεκαετία, θέμα που απασχολεί τις αγορές και τους φορείς χάραξης οικονομικής πολιτικής για πάρα πολλές εβδομάδες.

Μετά που κλείδωσε το βασικό της επιτόκιο στο 0% για σχεδόν επτά χρόνια, η Fed πρέπει να αποφασίσει σήμερα κατά πόσον η οικονομία των ΗΠΑ και η παγκόσμια οικονομία είναι αρκετά ισχυρές για να αντεπεξέλθουν σε μια περιορισμένη αύξηση του κόστους του χρήματος.

Η απόφαση αναμένεται στις 21:00 ώρα Κύπρου. Οι υποστηρικτές της αύξησης των επιτοκίων αναφέρουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει αποκτήσει αρκετή δυναμική ώστε να αρχίσει η Fed να απομακρύνεται από την χαλαρή νομισματική πολιτική σε μια πιο φυσιολογική πολιτική.

Ωστόσο, από την άλλη, όσοι τάσσονται κατά της αύξησης υποστηρίζουν ότι η οικονομία, και ιδιαίτερα η αγορά εργασίας, εξακολουθούν να παρουσιάζουν αδυναμίες και ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας εγκυμονεί κινδύνους για τις ΗΠΑ και θα πρέπει το επιτόκιο να διατηρηθεί στο 0%-0,25% επίπεδο στο οποίο βρίσκεται από το 2008.

Πηγή: ΚΥΠΕ