Άρχισαν να φτάνουν οι πρώτες αιτήσεις για απαλλαγή οφειλών στην Υπηρεσία Αφερεγγυότητας –

Τις πρώτες αιτήσεις για εξασφάλιση διατάγματος απαλλαγής οφειλών (μέχρι €25.000) δέχθηκε η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Γιώργος Καροτσάκης.

Συγκεκριμένα, ήδη η Υπηρεσία δέχθηκε τέσσερις αιτήσεις, αριθμό που ο κ. Καροτσάκης χαρακτήρισε υψηλό, δεδομένου ότι το σχέδιο αυτό τέθηκε σε εφαρμογή στις 17 Αυγούστου, προσθέτοντας πως θα υπάρξουν πολύ περισσότερες αιτήσεις για το σχέδιο αυτό.

«Εκτιμώ ότι θα υπάρξουν πάρα πολλές αιτήσεις για το σχέδιο», είπε, προσθέτοντας ότι σύμβουλοι αφερεγγυότητας, που εργάζονται επ’ αμοιβή, ενημέρωσαν πως ετοιμάζουν πολλές αιτήσεις, όπως είπε.

Σε σχέση με τα προσωπικά σχέδια αποπληρωμής, ο κ. Καροτσάκης είπε πως η υπηρεσία έλαβε δύο αιτήσεις, αφού ήδη η Υπηρεσία ενημερώθηκε πως δύο δανειολήπτες έχουν εξουσιοδοτήσει δύο συμβούλους αφερεγγυότητας και ενημερώθηκε το σχετικό μητρώο.

Εξάλλου, ο κ. Καροτσάκης σημείωσε πως η ιστοσελίδα του Εφόρου Εταιρειών στην οποία φιλοξενείται η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας αντιμετώπισε πρόβλημα λόγω αυξημένης επισκεψιμότητας. Όπως είπε, μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου η Υπηρεσία θα διαθέτει τη δική της ιστοσελίδα για εξυπηρέτηση του κοινού.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας υπενθύμισε πως οι δανειολήπτες μπορούν να αξιοποιήσουν το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, στο πλαίσιο του επιβαλλόμενου σχεδίου αποπληρωμής.

Αυτό, όπως εξήγησε μπορεί υποβληθεί στο Δικαστήριο, αν οι πιστωτές απορρίψουν το συναινετικό σχέδιο αποπληρωμής. Το Δικαστήριο, είπε, μπορεί να το επιβάλει στους πιστωτές, νοουμένου ότι η πρόταση θα διατηρήσει τους πιστωτές στην ίδια ή σε καλύτερη θέση απ` ότι θα ήταν αν εκποιείτο το ακίνητο.

Το Διάταγμα έχει ισχύ για τρία χρόνια, ενώ βασικές προϋποθέσεις είναι το συνολικό ύψος δανείων να μην υπερβαίνει τις €350.000, ενώ υπάρχει ως εξασφάλιση κύρια κατοικία με αγοραία αξία μέχρι €300.000.

Σε σχέση με την υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την λειτουργία της Υπηρεσίας, ο κ. Καροτσάκης ανέφερε πως η Υπηρεσία έχει ήδη στελεχωθεί με επτά άτομα, μέσω αποσπάσεων από το ΧΑΚ, ενώ σύντομα θα ενισχυθεί με άλλα 13 πρόσωπα μέσω αποσπάσεων.

«Αλλά χρειάζεται ακόμη περισσότερη στελέχωση για να υλοποιηθούν όλα με ταχύτητα, παραγωγικότητα με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών», συμπλήρωσε.

Είπε τέλος ότι άρχισε η διαδικασία διασύνδεσης της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας με τα Δικαστήρια και της οργάνωσης των Δικαστηρίων για θέματα αφερεγγυότητας.

Όπως εξήγησε, με τη ηλεκτρονική διασύνδεση θα αποστέλλονται αιτήσεις και θα παραλαμβάνονται διατάγματα με ηλεκτρονική μορφή, ενώ με την έκδοση ενός διατάγματος, για παράδειγμα, απαλλαγής οφειλών, θα ενημερώνεται αυτόματα το αρχείο της Υπηρεσία.