Άναψε πράσινο το Eurogroup για την Κύπρο – Τον Οκτώβριο η εκταμίευση των 500 εκ. ευρώ

Ӵ飬鼴�𼠴筠󵭥䱩ܳ破ﵠEurogroup �Н찴砱9 ɯ��14. (EUROKINISSI/ӕ̂ϕˉϠԇӠŕљЇө

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 500 εκ. ευρώ στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου έλαβε η Κύπρος από το Eurogroup, το οποίο συνεδρίασε ατύπως σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, κι ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, επιφύλαξαν θερμά λόγια για την πρόοδο που έχει πετύχει η κυπριακή οικονομία – με τον τελευταίο να τη χαρακτηρίζει μάλιστα “success story”.

To Eurogroup εξέδωσε ανακοίνωση για την Κύπρο στην οποία αναφέρει ότι “οι δημοσιονομικές εξελίξεις (σ.σ. στην Κύπρο) συνεχίζουν να ξεπερνούν τις προσδοκίες, η οικονομική κατάσταση των τραπεζών δείχνει σημάδια σταδιακής βελτίωσης και κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί σε σημαντικές, ενισχυτικές της ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεις. Το Eurogroup είναι ενθαρρυμένο που η οικονομική ανάκαμψη στην Κύπρο ενισχύεται, η αγορά εργασίας παρουσιάζει ενδείξεις σταθεροποίησης, παρ` ότι η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, και που η οικονομία έδειξε συνολικά αντοχή τους τελευταίους μήνες”.

Στην ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης προστίθεται πως “το Eurogroup υπενθυμίζει πως η αντιμετώπιση του υπερβολικού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την Κύπρο, προκειμένου να δημιουργηθεί εκ νέου ανάπτυξη της καταναλωτικής πίστης και να διασφαλισθεί ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν την αντοχή τους. Με αυτήν την έννοια, υπογραμμίζουμε τη σημασία μιας αποτελεσματικής εφαρμογής της προσφάτως αποφασισθείσας νομοθεσίας για τη χρεοκοπία και του ενισχυμένου πλαισίου για τις κατασχέσεις, μαζί με άλλα μέτρα που υιοθετήθηκαν πρόσφατα για να επιταχύνουν τον περιορισμό των χρεών του δημοσίου προς το εσωτερικό. Η αποφασιστική επιδίωξη των μεταρρυθμίσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα, περιλαμβανομένης της νομοθεσίας που θα επιτρέψει την πώληση δανείων, παραμένει απαραίτητη για να διασφαλίσουμε μια αποφασιστική ανατροπή της τάσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων”.

Στη δήλωση του Eurogroup προστίθεται επίσης πως “το Eurogroup συγχαίρει τις κυπριακές αρχές για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής και τις καλεί να διατηρήσουν τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων. Η έγκαιρη εφαρμογή της αναπτυξιακής ατζέντας των μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένης της ιδιωτικοποίησης και της μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα, είναι ουσιαστικά προκειμένου να αποκατασταθεί η εν δυνάμει ανάπτυξη της Κύπρου, με ταυτόχρονη προστασία των πλέον ευπαθών ομάδων”.

Κι η ανακοίνωση καταλήγει: “Το Eurogroup συμφωνεί να υποστηρίξει επί της αρχής το αναθεωρημένο μνημόνιο κατανόησης, καθώς και την εκταμίευση της επόμενης δόσης οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο. Θεωρούμε ότι τα απαραίτητα στοιχεία βρίσκονται πλέον στη θέση τους ώστε να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες, ανοίγοντας το δρόμο για την επίσημη έγκριση από τα διοικητικά όργανα του ESM της εκταμίευσης των 500 εκατομμυρίων ευρώ τον Οκτώβριο. Κατ΄ αντιστοιχία, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να αποφασίσει για την εκταμίευση των περίπου 125 εκατομμυρίων ευρώ”.