Άμεση επανεκκίνηση συνομιλιών με τους δανειστές, ζητά η Ελληνική Κυβέρνηση

Ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Γαβριήλ Σακελλαρίδης κάνει λόγο για άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών με τους διεθνείς πιστωτές προκειμένου να υπάρξει, ει δυνατόν μέσα σε 48 ώρες συμφωνία, ήδη προαναγγέλλεται απόψε συνάντηση των τραπεζιτών με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να αντιμετωπισθεί το ταχύτερο δυνατόν το δραματικό πλέον, όπως περιγράφεται, πρόβλημα ρευστότητας.

Ο κ. Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε προ ολίγου ότι η Τράπεζα της Ελλάδας θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απόψε αίτημα για πρόσθετη ρευστότητα.

Όπως είπε, υπάρχουν βάσιμα επιχειρήματα υπέρ του να αυξηθεί η χρηματοδότηση από το τον ELA.

Υπενθυμίζεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει αύριο.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, που θεωρείται εκ των αρχιτεκτόνων του δημοψηφίσματος, και ηγείται με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσε απόψε ότι «Κούρεμα καταθέσεων δεν θα γίνει, μέχρι τις 20 Ιουλίου, που υπάρχει η πληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ», και πρόσθεσε είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρχει μια συμφωνία».

Ο κ. Παππάς πιστεύει ότι οι συνθήκες για την ομαλοποίηση της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος είναι ευνοϊκές, καθώς όπως είπε, ήδη αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν διατεθειμένοι να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν υπάρχει λόγος, είπε, να μην υπάρχει ρευστότητα.

Ανέφερε επίσης πως όλα τα μέρη επιθυμούν συμφωνία, κι επισήμανε ότι βλέπει να υπάρχει «μεγάλη δυνατότητα και αποφασιστικότητα».

«Προσωπικά, είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία, αφού ήδη έχει καλυφθεί πολύ έδαφος και τα πράγματα θα είναι πιο θετικά», συμπλήρωσε.