«Άδεια» κατοχικού στρατού για εκσκαφές σε 30 σημεία εντός «στρατιωτικών ζωνών»

Την άδεια του τουρκικού κατοχικού στρατού για εκσκαφές σε 30 σημεία εντός “στρατιωτικών ζωνών”και την δωρεά 75.000 ευρώ ανακοίνωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί κατά την συνάντησή του με το Τ/κ μέλος της ΔΕΑ, Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ και το τρίτο μέλος της Επιτροπής, Paul Henri Arni.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η συνάντηση έγινε σήμερα το πρωί και μιλώντας στην αρχή αυτής ο κ. Ακιντζί επανέλαβε την κοινή έκκληση που είχε απευθύνει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε όσους γνωρίζουν πληροφορίες για αγνοούμενα πρόσωπα να τις καταθέσουν. “Αυτή η αιματοβαμμένη πληγή είναι πληγή και των δύο πλευρών και θεωρώ πως η βοήθεια για να κλείσει μια ώρα αρχύτερα είναι ανθρώπινο καθήκον”.

Ο Τ/κ ηγέτης υπενθύμισε ότι η ΔΕΑ είχε ζητήσει άδεια από τον στρατό για εκσκαφές σε 30 σημεία που υπάρχει ελπίδα ότι μπορούν να εντοπιστούν οστά. “Δεν είναι ότι δεν δίδονταν αυτές οι άδειες αλλά δίδονται σε μικρό αριθμό. Σήμερα τους κάλεσα για να τους μεταφέρω την θετική εξέλιξη που είχαμε ως αποτέλεσμα των εργασιών μας με τους ‘στρατιωτικούς θεσμούς’. Δόθηκε άδεια και για τα 30 σημεία ταυτόχρονα. Δεν μπορούν να ανοίξουν και τα 30 σε ένα χρόνο, θεωρείται ότι ανάλογα και με την απόδοση των εργασιών της Επιτροπής μπορούν να ανοίξουν περίπου 10 σημεία. Αλλά οι στρατιωτικές αρχές έκαναν την αναγκαία διευκόλυνση. Και σε αυτό το πλαίσιο τους ευχαριστώ για την βοήθεια, το ενδιαφέρον και την συνεργασία τους, επειδή αυτό είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα και πρέπει όλοι μας να είμαστε βοηθητικοί, στρατιώτες και οι μη στρατιώτες”.

Εξέφρασε ικανοποίηση για αυτή την εξέλιξη και την χαρακτήρισε ως μιας σημαντική πρωτοβουλία. “Περιμένω να τερματιστούν πλέον οι αχρείαστες κατηγορίες γιατί από την ε/κ πλευρά, έρχονταν συνεχώς επικρίσεις γι` αυτό το θέμα, ότι `δεν υπάρχει συνεργασία, δεν υπάρχει πρόσβαση στις στρατιωτικές περιοχές, δεν δίδεται άδεια`. Αναμένουμε ότι τώρα θα δοθεί ένα τέλος σε αυτά”.

Ως “προεδρία” του ψευδοκράτους, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, αποφάσισαν να δώσουν 75.000 ευρώ στην ΔΕΑ.

Μιλώντας κατά την συνάντηση ο κ. Arni ανέφερε ότι η σημερινή είναι μια πολύ καλή μέρα για την ΔΕΑ, τα θύματα και τις οικογένειες των αγνοουμένων στην Κύπρο. Αυτή η γενική άδεια για εκσκαφές σε 30 σημεία σε στρατιωτικές περιοχές είναι μια σημαντική πρόοδος (breakthrough). “Είναι σημαντικά νέα και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εσάς, την κ. Κιουτσιούκ και όλους όσοι στην Κύπρο και αλλού βοήθησαν να επιτευχθεί αυτή η άδεια από την Τουρκία. Είναι μια σημαντική πρόοδος για μας”.

Ευχαρίστησε επίσης τον κ. Ακιντζί για την δωρεά λέγοντας ότι θα μπορέσουν να αυξήσουν τις εργασίες τους και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας χρονιάς.

Και η κ. Κιουτσιούκ ευχαρίστησε τον Τ/κ ηγέτη για την στήριξη που προσφέρει στην ΔΕΑ λέγοντας πως η δωρεά των 75.000 ευρώ είναι σημαντική γι` αυτούς και επανέλαβε την έκκληση σε όσους γνωρίζουν πληροφορίες για περιπτώσεις αγνοουμένων να τις μοιραστούν μαζί τους.