Υπ. Μεταφορών: Ιστορική μέρα για τα λιμενικά δρώμενα και την οικονομία

Η σημερινή μέρα είναι ιστορική για τα λιμενικά δρώμενα του τόπου αλλά και για την ίδια την οικονομία μας, ανέφερε το μεσημέρι ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, με αφορμή την εμπορικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού, καλώντας όλους “να κοιτάξουν τη μεγάλη εικόνα, πως προχωρούμε μπροστά”.

Σε δηλώσεις του σε εκδήλωση που οργάνωσε, στο λιμάνι Λεμεσού, η Eurogate Container Terminal Limassol Limited, η οποία από τα μεσάνυχτα αναλαμβάνει τη διαχείριση του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, ο κ. Δημητριάδης χαιρέτισε το γεγονός, “διότι παραδίδουμε το τερματικό των εμπορευματοκιβωτίων στο μεγαλύτερο ιδιώτη διαχειριστή εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη”.

Αυτό αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία, είπε, σημειώνοντας πως “σίγουρα στην αρχή θα υπάρξουν προβλήματα, όπως υπήρξαν προβλήματα και προηγουμένως”, προσθέτοντας ότι “θα υπάρξουν και μουρμουρητά, ιδιαίτερα από αυτούς που θέλουν να μείνουν κολλημένοι στην παλιά εποχή”.

“Εμείς προχωρούμε μπροστά, επιλύουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται και προσπαθούμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη, τόσο για τους εμπορευόμενους όσο και για την ίδια την οικονομία του τόπου μας”, τόνισε.

Απαντώντας στις ανησυχίες για σοβαρές αυξήσεις στις χρεώσεις που ανακοινώθηκαν από τους νέους διαχειριστές του λιμανιού, ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως “το 90% των χρεώσεων είναι ρυθμιζόμενο και έχουν δοθεί τόσο στους εμπορευόμενους, όσο και στο Σύνδεσμο (Ναυτικών Πρακτόρων) και στο Σύνδεσμο μάλιστα είχαν δοθεί από προηγουμένως για διαβούλευση, από τις 16/1/2016”.

Εξέφρασε δε την άποψη πως “αν πάρεις το σύνολο των τελών, θα είναι πιο ανταγωνιστικά από προηγουμένως”.

“Προηγουμένως πλήρωναν ξεχωριστά την Αρχή Λιμένων, ξεχωριστά τους αχθοφόρους, ξεχωριστά τους λιμενεργάτες. Αυτές οι τρεις χρεώσεις είναι όλες μαζί τώρα και επίσης οι νέες χρεώσεις δεν έχουν οποιαδήποτε υπερωρία, δηλαδή είναι μια χρέωση σταθερή, ανεξάρτητα τι ώρα παραδίδεται το εμπόρευμα σου”, εξήγησε ο κ. Δημητριάδης, καλώντας τους εμπορευόμενους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτές τις πρώτες μέρες, “ώστε να εφαρμόζονται σωστά οι ταρίφες”.

Όσον αφορά κάποιες αυξήσεις σε κάποιες επιμέρους χρεώσεις, συνέχισε, “αυτό είναι γεγονός, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο αυτές που αυξάνονται αλλά και αυτές που μειώνονται, δηλαδή πρέπει να δούμε τις χρεώσεις στο σύνολό τους”.

Είπε, ακόμη, πως κάποιες επιμέρους χρεώσεις αφέθηκαν να δημοσιοποιηθούν τις τελευταίες μέρες και αυτό έχει αναγνωριστεί και από έναν από τους νέους διαχειριστές, πως δηλαδή θα έπρεπε να δημοσιοποιηθούν πιο γρήγορα, ωστόσο σημείωσε πως “έχουν δοθεί οι απαραίτητες εξηγήσεις, γίνονται διαβουλεύσεις, ας αφήσουμε την αγορά να το ρυθμίσει το θέμα”.

Για κάποιες επιμέρους ανησυχίες που έχουν εκφραστεί, για παράδειγμα για το αγκυροβόλιο, ο Μάριος Δημητριάδης δήλωσε πως “υπάρχουν τέσσερα αγκυροβόλια στον τόπο μας, το ένα δίπλα από το αγκυροβόλιο της Λεμεσού, θα το ρυθμίσει πάλι το θέμα αυτό η αγορά”.

“Νομίζω όμως πως θα πρέπει να κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι πως προχωρούμε μπροστά και θα δούμε σημαντικά οφέλη, φτάνει όλοι να δουλέψουμε μαζί, με ένα θετικό τρόπο”, κατέληξε στις δηλώσεις του.

Χαιρετίζοντας εξάλλου την εκδήλωση, ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως σήμερα φτάνουμε στο τέλος μιας εποχής και στην απαρχή μιας νέας “μιας εποχής που είμαι σίγουρος θα φέρει σημαντικά οφέλη για τον τόπο μας, που σίγουρα θα αλλάξει τον τρόπο που εργάζεται η λιμενική μας βιομηχανία “.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Eurogate Group, Thomas Eckelmann, ανέφερε πως η σημερινή μέρα είναι σημαντική για την εταιρεία και καλωσόρισε τους Κύπριους εργαζόμενους στην οικογένεια της, εκφράζοντας τη χαρά και την τιμή που η Eurogate αναλαμβάνει αυτό το ρόλο στο λιμάνι της Λεμεσού.

Υπάρχουν, συνέχισε, μεγάλες προοπτικές αλλά και προκλήσεις για την εταιρεία, που προσδοκά να αναπτύξει το λιμάνι της Λεμεσού σε διεθνή πρότυπα και με αυξημένη παραγωγικότητα, ενώ ευχαρίστησε την κυπριακή ομάδα αλλά και τα στελέχη της εταιρείας που έφτασαν από τη Γερμανία και βοήθησαν στην όλη διαδικασία προετοιμασίας.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Interorient Shipmanagement (μέλος της κοινοπραξίας) Θέμης Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως η Eurogate Λεμεσού έχει τον φιλόδοξο στόχο του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι “τα επενδυτικά μας σχέδια και οι επιχειρησιακές μας αλλαγές θα προσφέρουν μια ομαλότερη και πιο αποδοτική λειτουργία για όλους τους χρήστες του λιμανιού”.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι που αναλαμβάνουμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, γιατί πιστεύουμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, ασφαλές και αποτελεσματικό τερματικό σταθμό που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας”, συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως η σύμβαση παραχώρησης για τη λειτουργία του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού της Λεμεσού στη Eurogate Container Terminal Limassol Limited, είναι για μια περίοδο 25 ετών, με δικαίωμα ανανέωσης για επιπλέον 12 χρόνια.

Από τα μεσάνυχτα αναλαμβάνουν επίσης τη διαχείριση των υπηρεσιών του λιμανιού της Λεμεσού η DP World Limassol Limited (διαχείριση τερματικού σταθμού γενικού εμπορίου και επιβατικού) και η P&O Maritime Cyprus Ltd (διαχείριση θαλάσσιων υπηρεσιών).

Πηγή: ΚΥΠΕ