Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς την Τουρκία

Στο ιστορικό νησί του Αη Στρατή, βρέθηκε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς τις 28ης Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός δε παρέλειψε να στείλει μήνυμα στην Τουρκία.

«Αυτή την ελεύθερη και υπερήφανη πατρίδα που μας παρέδωσαν όσοι πολέμησαν τους φασίστες και τους Ναζί, έχουμε χρέος να την διαφυλάξουμε και να την προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα και για οποιονδήποτε λόγο να αμφισβητήσει σπιθαμή ελληνικής γης. Επειδή ακούω διάφορες δηλώσεις αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου και των συνόρων μας, κάποιοι τώρα τελευταία, δείχνουν με προκλητικό τρόπο την πρόθεσή τους να ξαναγράψουν την ιστορία αλλά και να ξαναχαράξουν τα σύνορα, ας το ξεχάσουν μια για πάντα» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε επίσης ότι «εμείς οι Έλληνες μπορεί να έχουμε σημαντικές διαφορές μεταξύ μας, αλλά είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε και να μην διαπραγματευτούμε» την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Και προσέθεσε ότι «θα πρότεινα στους γείτονες μας, αν θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία, ας τη γράψουμε μαζί θετικά, δίνοντας ένα τέλος στην παράνομη κατοχή της Κύπρου» καλώντας εκ νέου την Τουρκία να μην αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.
Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο Πρωθυπουργός εξήρε τις θυσίες του ελληνικού λαού, ο οποίος – σύμφωνα με τον ίδιο – κράτησε όρθια την Ευρώπη. «Η ανταπόδοση δεν μπορεί να είναι μία λογική μη τήρησης των συμφωνιών» σημείωσε, ασκώντας κριτική στη μη πρόοδο του προγράμματος μετεγκατάστασης των προσφύγων. «Δεν μπορούν οι ισχυροί να έχουν μόνο δικαιώματα και οι υπόλοιποι μόνο υποχρεώσεις» συνέχισε και επανέλαβε την πρότασή του για μείωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε όσες χώρες, δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
Ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα ενότητας και υπερηφάνειας και  εξήρε τα οικουμενικά ιδεώδη που πρέσβευε ο αντιστασιακός αγώνας. Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε λάθος τον συμψηφισμό των εγκλημάτων του φασισμού και του μίσους με την κομμουνιστική ιδεολογία. «Όσο και αν κανείς ασκήσει κριτική στον υπαρκτό σοσιαλισμό, δεν έχει το δικαίωμα να εξομοιώνει τους θύτες και τα θύματα» επισήμανε.
Ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος και από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, έφτασε το πρωί στον Άγιο Ευστράτιο και κατευθύνθηκε στον ιερό ναό Γεννήσεως του Χριστού, όπου τον υποδέχθηκε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος χοροστάτησε στη θεία λειτουργία. Στη συνέχεια, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων Αγιοστρατιτών. Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με τη σειρά του, επισκέφθηκε το σχολείο και το στρατιωτικό φυλάκιο. Ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Δημοκρατίας από τον διατελέσαντα επί 25 χρόνια, δήμαρχο του νησιού, Χαράλαμπο Μακρή.
Παρών στον Αη Στράτη είναι και ο συγγραφέας- ιστορικός Βαρδής Βαρδινογιάννης, πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων, ο οποίος είχε εκτοπιστεί στον Αη Στράτη στο διάστημα 1950- 1951. Το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα επισκεφθεί τη Λήμνο, όπου και θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Μούδρο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Αρχιεπίσκοπος θα συνοδεύεται από στελέχη της «Αποστολής», η οποία θα συνδράμει οικονομικά ασθενέστερους κατοίκους της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.
Πηγή:Sigma
Επιμέλεια:Σάββα Έλενα