Το διάγγελμα του Προέδρου Αναστασιάδη για τις ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό

– Σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα του ΠτΔ με αναφορά στις ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό
– Ο ΠτΔ επανέλαβε ότι τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο χωρίς συνολική συμφωνία επί όλων των θεμάτων
– Χωρίς δύο τραπέζια η διαπραγμάτευση που συνεχίζει από εκεί που έμεινε στο Μοντ Πελεράν
– Το δείπνο «επανασύνδεσης» έφερε επανέναρξη των συνομιλιών με ανταλλαγή χαρτών σε Γενεύη και πολυμερή
– Τις επόμενες ημέρες μεταβαίνει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
– Την Τετάρτη 7/12 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκαλεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

Μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις στο δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί και τον ορισμό ημερομηνίας για πολυμερή διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε απόψε στον κυπριακό λαό με τηλεοπτικό του μήνυμα, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Πρόκειται για διάγγελμα και όχι διάσκεψη Τύπου, οπότε δεν ετέθησαν ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Στο πλαίσιο της ισχυρής πεποίθησης μου ότι για σημαντικές εξελίξεις ο λαός θα πρέπει να τηρείται ενήμερος και χωρίς πρόθεση αντιπαράθεσης με πολιτικές δυνάμεις του τόπου, επιθυμώ να δηλώσω τα ακόλουθα:

Η χθεσινή απόφαση αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, διότι αίρει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο Μοντ Πελεράν, χωρίς να παγιώνει το αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες, διασώζοντας τη δυναμική που υπήρχε, και καθορίζοντας ότι συνεχίζουμε από το σημείο όπου είχαν διακοπεί οι συνομιλίες.

Λαμβάνοντας υπόψη τους σοβαρούς κινδύνους που θα προέκυπταν από ένα παρατεταμένο αδιέξοδο ή και τερματισμό της όλης διαδικασίας, αποτελούσε κοινή θέση των πολιτικών δυνάμεων ότι έπρεπε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Παραμένοντας απόλυτα συνεπής στις θέσεις που διατύπωσα τόσο κατά τη Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου όσο και δημοσίως, με τη ψεσινή απόφαση διασφαλίστηκε πως πριν από την πραγματοποίηση της Διάσκεψης για την Κύπρο θα προηγηθεί:

Εντατική και ουσιαστική συζήτηση επί όλων των εκκρεμούντων θεμάτων με αλληλένδετο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων του εδαφικού. Η τουρκική πλευρά έχει αποδεχθεί και δεσμευθεί ότι αποτελεί προϋπόθεση αυτής της διαδικασίας η κατάθεση χάρτη για το εδαφικό σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Πρόοδος στα πιο πάνω θέματα θα μας επιτρέψει να βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις και προοπτικές επιτυχούς κατάληξης κατά τη συζήτηση του κεφαλαιώδους ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων που θα ακολουθήσει, με την πραγματοποίηση της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Με βάση την πάγια μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων, τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν επέλθει συνολική συμφωνία επί όλων των θεμάτων, αποκλείοντας έτσι την όποια μορφή επιδιαιτησίας.

Ούτε το γεγονός ότι έχουν ορισθεί ημερομηνίες συναντήσεων, σε μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες, ή και διαρκεί εδώ 42 χρόνια, μπορεί να θεωρηθεί ως καθορισμός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων.

Η όποια λύση θα αποτελεί αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης των δύο ηγετών. Και, θέλω εκ νέου να τονίσω και να διαβεβαιώσω τον Κυπριακό Ελληνισμό ότι καμία λύση δεν θα τεθεί ενώπιον του αν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες και δεν απαντά στις εύλογες ανησυχίες του.

Εξάλλου εκείνος που θα αποφασίσει είναι ο κυρίαρχος λαός δια της ψήφου του.

Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες βρίσκομαι σε συνεχή και στενή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία σταθερά παραμένει στο πλευρό της Κύπρου.

Η διασφάλιση της ενότητας σ’ αυτές τις σημαντικές εξελίξεις αποτελεί ένα κρίσιμο ζητούμενο. Γι’ αυτό το λόγο και έχω συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη. Απευθύνω έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να αποφύγουν τις όποιες ατεκμηρίωτες ερμηνείες και τοποθετήσεις.

Η χείριστη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε σήμερα στον τόπο μας είναι η από αέρος διαπραγμάτευση μεταξύ μας και η πρόκληση σύγχυσης στο λαό.

Πηγή:Newsit