Τουλάχιστον 30 άτομα έχασαν την ζωή τους από τον ουρανοξύστη που κατέρρευσε στο Ιράν

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, στον ουρανοξύστη που κατέρρευσε στο Ιράν, μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς, ενώ οι τραυματίες είναι μέχρι στιγμής 75, ανάμεσά τους 45 πυροσβέστες.

 Η κατάρρευση του 15ώροφου κτιρίου Plasco στο κέντρο της Τεχεράνης μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι 200 πυροσβέστες κλήθηκαν για την επιχείρηση κατάσβεσης και δεκάδες ενδεχομένως να βρίσκονταν ακόμη μέσα στο κτίριο όταν αυτό κατέρρευσε.

«Ο αριθμός των νεκρών ενδεχομένως να αυξηθεί καθώς 300 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν αυτό κατέρρευσε» μετέδωσε στην ιστοσελίδα του το FARS διευκρινίζοντας ότι όλοι είχαν απομακρυνθεί από το κτίριο εκτός από τους πυροσβέστες. Πολλοί πυροσβέστες είχαν ήδη τραυματιστεί προτού καταρρεύσει το κτίριο.

Η φωτιά φέρεται ότι ξεκίνησε από τον 9ο όροφο και γρήγορα εξαπλώθηκε σε βιοτεχνίες ενδυμάτων που βρίσκονται σε ψηλότερους ορόφους.

«Ο επιστάτης του κτιρίου και μερικοί πυροσβέστες βρίσκονταν μέσα στους χώρους του όταν αυτό κατέρρευσε. Εχασα όλο μου το απόθεμα. Χιλιάδες οικογένειες καταστράφηκαν», είπε ο Αχμέντ, ένας ιδιοκτήτης καταστήματος μέσα στο κτίριο.

Ο μεταλλικός σκελετός του κτιρίου φαινόταν να έχει λυγίσει και να φθάνει ως το έδαφος ενώ γύρω από αυτόν περίπου 100 πυροσβεστικά οχήματα και δεκάδες ασθενοφόρα ήταν σταθμευμένα.

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Τζαλάλ Μαλέκιας δήλωσε ότι το κτίριο ήταν γνωστό για την παραβίαση των κανόνων ασφαλείας. «Είχαμε επανειλημμένως προειδοποιήσει τους διαχειριστές του για την έλλειψη ασφαλείας. Ακόμη και στις σκάλες ήταν συγκεντρωμένα πολλά ρούχα και αυτό είναι αντίθετο με τους κανονισμούς ασφαλείας. Οι διαχειριστές δεν έδιναν προσοχή στις προειδοποιήσεις», δήλωσε προσθέτοντας ότι δεν διέθετε επαρκή αριθμό πυροσβεστήρων.

Το κτίριο χρονολογείται από την αρχή της δεκαετίας του ’60 και στεγάζει ένα εμπορικό κέντρο και βιοτεχνίες ενδυμάτων. Ήταν το πρώτο πολυώροφο κτίριο και το πρώτο εμπορικό κέντρο της Τεχεράνης και ήταν το ψηλότερο στην πόλη όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του το 1962 και μέχρι τα επόμενα χρόνια που κτίστηκαν ψηλότερα. Κατασκευάστηκε από τον Χαμπιμπολάχ Ελγκανιάν, έναν ιρανο-εβραίο επιχειρηματία, ο οποίος συνελήφθη για διασυνδέσεις με το Ισραήλ και καταδικάστηκε σε θάνατο μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

newsone